Boloňská omáčka a salát s řapíkatým celerem

bolonske spagety

Trefit se dětem do chuti je někdy pěkný oříšek. Jejich mlsné a často konzervativní jazýčky totiž do pusy nedají jen tak něco. Známe, že? Přece ale nebudeme vařit šest různých jídel, aby si všichni na všem pochutnali. Za ty roky s malými a postupně vyrůstajícími dětmi máme už pár vyzkoušených a osvědčených receptů, které většina dětí sní. A když jsou hladové, úspěch je téměř stoprocentní. Mezi takové recepty patří právě boloňská omáčka.

bolonske spagety

Děti těstoviny prostě milují, člověk si až říká, jestli nejsme všichni původem Italové. A těstoviny s dobrou boloňskou omáčkou u nás dlouho nevydrží. Je to také skvělé zimní jídlo. Sezóna rajčat je pryč, ty z konzervy a pyré to ale jistí. A mleté hovězí problublávající s kořenou zeleninou rozvoní kuchyň a krásně připraví chutové pohárky.

Na této omáčce je skvělá i snadná příprava. Navíc se vše vaří v jednom hrnci, spotřeba nádobí je díky tomu minimální. A to se cení. A je to přesně to jídlo, které můžete připravit den předem, druhý den jen ohřát a oběd je vyřešen.

spagety

bolonske spagety

Boloňská omáčka (pro 6-8 lidí)

Budeme potřebovat

Olivový olej

500 g mletého hovězího

1 cibule nakrájená na kostičky

1 mrkev nakrájená na kostičky

1 řapík celeru nakrájený na kostičky

1 oloupaný a utřený stroužek česneku

300 ml vody nebo hovězího vývaru

200g krájených konzervovaných rajčat

100 ml rajčatového protlaku

2 snítky tymiánu

2 bobkové listy

1 lžíce nasekané petrželky

sůl a pepř

sýr na posypání

 

Příprava

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm asi 4 minuty cibuli, mrkev a celer. Po té přidáme maso a česnek. Vše opékáme do té doby než se z masa vypaří voda a maso se začně lehce připékat. Několik minut to asi zabere, tak vydržte. Po té maso se zeleninou zaijeme vývarem či vodou a necháme přijít k varu. Vmícháme račjata, protlak tymián, bobkový list, pepř i sůl. Pokud omáčku připravujete pro malé děti, pepř klidně vynechte a přidejte si ho až na svém talíři. Stejně tak to nemusíte přehánět se solí. Vše zamíchejte, snižte plamen a nechte problublávat po poklicí asi 20 minut. Na posledních pět minut dejte poklici stranou a vařte ještě pět minut než se odpaří tekutina. Nakonec přidejte nasekanou petržel. A je hotovo.

Mezitím, co se vám budou vařit špagety k omáčce, připravte si salát z řapíkatého celeru. Řapíkatý celer má hodně výraznou chuť a nemusí sednou všem. Děti tím možná úplně nepotešíte, na druhou stranu mají možnost ochutnat zase něco nového. Nabídněte jim ho alespoň k ochutnání. Třeba se mezi těmi ingrediencemi najde jedna, kterou si zamilují. 🙂

salat z rapikateho celeru

Salát z řapíkatého celeru (pro 6-8 lidí)

Budeme potřebovat

4 řapíky celeru nakrájených na malé kousky

hrst vlašských ořechů

hrst sušených brusinek

misku červených nebo bílých hroznů rozkrojených na půl

2-3 lžíce olivového oleje

2 lžíce vinného octa z bílých hroznů

Sůl a pepř

 

Ovoce i zeleninu dejte do mísy. V malé misce smíchejte olivový olej s octem a dochuťte špetkou soli a trochou pepře. Směs nalijte do mísy a vše zamíchejte.

 

bylinkovy caj

A když už máme to zimní období, zkuste místo vody nabídnout dětem vlažný bylinkový čaj s medem. Vy si ho dopřejte s nimi nebo si nalijte deci čístého červeného. 🙂

bolonska omacka

 

Už víte, co bude zítra na oběd? A které jídlo bez komentářů sní vaše děti?

 

Chodíte sem rádi? Nechcete přijít o žádnou novinku, bonusy, slevy a informace navíc? Nechte nám zde svůj e-mail a budete první, kdo se vše dozví. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *