Jak vařit bez stresu a v uklizené kuchyni?

Moje kuchyňské a kuchařské začátky byly jedním slovem krušné. Nebo jinak. Byl to jeden velký chaos. O nějakém jídelníčku a nákupním systému jsem si mohla nechat jen zdát. To ale nebylo zdaleka to jediné a nejhorší. Při každém vaření připomínala moje kuchyně válečný prostor a já jsem si taky po každém kuchařském výkonu připadala jako po bitvě. A pak k těm bojům přibyly i děti a mně došlo, že takhle to dál nepůjde. Bylo potřeba vzít to celé jinak, znovu a od začátku. A víte co? Ono to najednou šlo.

Z místa, které mě stresovalo se stalo nejoblíbenější místo našeho domova. Ne tak dobře, postel mám ještě raději 🙂 Přes den jsem ale nejraději právě v kuchyni. Koneckonců i teď, když píšu tenhle článek, nesedím ve své domácí pracovně, ale u našeho kuchyňského stolu. Pokud jste v podobné situaci jako já před pár lety, bude dnešní článek právě pro vás. V několika bodech se vám pokusím shrnout, co mi pomohlo vytvořit z naší kuchyně místo plné pohody. Věřím, že stejně budou fungovat i v té vaší.

Uklizená kuchyně je balzám na duši

Než jsem tohle zjistila, pár let mi to trvalo. Moje kuchyně zdaleka nevypadala vždy jako ji vidíte na fotce. Býval v ní velký chaos a nepořádek. Vadilo mi to, ale pořád jsem nedokázala přijít na to, kde je hlavní problém. Dnes už to vím.

Základem uklizené kuchyně (ale také celého bytu)  je generální úklid, při kterém se zbavíte všeho, co nemá svoji opodstatněnou funkci, co jste za poslední rok ani jednou nepoužili a co stále schováváte z dohledu, protože se vám to jednoduše nelíbí nebo vás to dokonce rozčiluje. Nemusíte všechno hned vyhazovat. Je možné, že to, co se nehodí vám, může ještě dobře posloužit někomu jinému. Ve své kuchyni si ale nechte jen to, co opravdu používáte nebo co vás těší. A vždy, než si pořídíte nějaký nový kousek, položte si následující otázky:

  1. Opravdu se mi ta věc líbí nebo ji chci jen proto, že je teď v módě nebo jsem ji viděla u kamarádky?
  2. Opravdu ji potřebuji nebo mi udělá radost (v případě dekorací) pokaždé když se na ni podívám?
  3. Hodí se ke stylu našeho bydlení, zapadne do našeho domova?
  4. Mám pro tuto věc ve své kuchyni místo? (tuto otázku si položte zvlášť před nákupem každého většího spotřebiče)

Generální úklid ale sám o sobě nestačí. V kuchyni je třeba udržovat pořádek denně. Pokud chcete mít kuchyni opravdu uklizenou, udržujte čisté plochy. To znamená, že je jednak budete pravidelně stírat, ale i to, že budete pravidelně uklízet věci, které se na nich během dne budou ocitat. Ano, mám teď na mysli všechny ty papírky, sponečky, gumičky, tužky, autíčka…:)

 

Patnáct minut každý večer

Pokud přes den úplně nestíháte, snažte se kuchyni uklidit aspoň jednou denně a to večer, nejlépe v rámci své večerní rutiny.

Postupovat můžete následovně:

  • Nádobí umyjte nebo dejte do myčky
  • Vyčistěte sporák, případně otřete i troubu a její dvířka
  • Setřete jídelní stůl. Pokud používáte ubrus, vytřepejte z něj drobky nebo jej dejte do špinavého prádla a vyměňte za čistý.
  • Vyměňte utěrku
  • Hadřík na nádobí měňte nejméně jednou týdně. Ideální volbou pro životní prostředí i čistotu vaší kuchyně jsou ale pratelné hadříky, které můžete tak společně s utěrkou vyměnit každý večer.
  • Setřete kuchyňskou linku a dejte z ní pryč vše, co na ni nepatří
  • Vyneste odpadky a zameťte podlahu.

Tento jednoduchý každodenní úklid vám nezabere víc, než 15 minut. Odměnou vám bude ranní probuzení do čisté a uklizené kuchyně, ve které bude příprava snídaně jednoduše radost. Začínat každý den s čistou hlavou i čistým domovem stojí za to. Více se tématu úklidu budeme věnovat hned dubnu.

Přiznám se, že sama občas bojuji s vlastní únavou i leností, které čas od času vyhrají. Následné ráno ale není nikdy dvakrát veselé. To první, co chci ráno dělat totiž určitě není mytí špinavého nádobí nebo úklid neuspořádané kuchyně.

Když přijdeme domů z nákupu

Každé vaření začíná vlastně už nákupem potravin. Nákupu jsme věnovaly celý minulý článek, dnes jsme tedy už ve chvíli, kdy si nákup donesete domů. I proto jsem začínala článek rozdělením kuchyně a jejím úklidem. Pokud si totiž donesete plné tašky nových věcí do neuspořádaného prostoru, pravděpodobně na vás padne stres z vaření ještě mnohem dřív, než se k němu vůbec dostanete.

Co tedy dělat ve chvíli, kdy si plné tašky přinesete domů? Já sama postupuju tak, všechny nakoupené potraviny rozdělím na trvanlivé a pak ty, které vyžadují pobyt v lednici či mrazáku.

Spíž

Většinu trvanlivých potravin ukládám do spíže, kterou mám rozdělenou podle poliček. Úplně nahoře ukládám kompoty a jiné zavařeniny, o patro níž pak mouky a cukry, v další poličce pak těstoviny, rýži a luštěniny, v té poslední pak konzervy, octy a oleje. Na zemi ve spíži skladuji brambory, případně další trvanlivou zeleninu.

Pokud to jde, vybaluji potraviny z původního obalu a skladuji je v plastových či skleněných dózách. Ty, u kterých to není možné (např. konzervy), mám pak uložené v přihrádkách na poličce.  Mimo to, že je toto skladování velmi praktické, je na něj samozřejmě i mnohem lepší pohled. 🙂 

Koření a přísady na pečení skladuji ve skříňce vedle sporáku, abych je měla při vaření po ruce. Musím se přiznat, že koření naopak ze sáčků nepřesypávám, protože jsem zjistila, že pro mě osobně jsou kořenky nepraktické. Pytlíčky s kořením mám tak uložené v košících podle abecedy a rozdělené do dvou kategorií na slaná a sladká jídla a moučníky, ve kterých mám pak i přísady na pečení.

Toto je systém, který jsem vytvořila pro sebe a svoji kuchyni. Je docela možné, že u vás doma bude fungovat třeba úplně jiný. Nedělejte si taky hlavu z toho, když kuchyni nějak uspořádáte a po čase zjistíte, že to není to pravé. Sama jsem naši kuchyni přeskládala už několikrát. 🙂 Udržovat si v kuchyni ale systém a pořádek je základní předpoklad k tomu, aby příprava každého jídla byla daleko více radost než starost. Zkrátka a dobře, když víte, kde co máte a navíc se na vás nevysype mouka s cukrem pokaždé, kdy je potřebujete, je každá příprava jídla o dost snadnější.

Lednice

Ve spíži je systém ukládání potravin víceméně dobrovolný. S ledničkou už je to trochu složitější, protože v každé poličce je trochu jiná teplota, a tak je vhodné ukládat dané potraviny na místo, kde jim bude nejlépe a kde vydrží nejdéle čerstvé. Mějte na paměti, že teplota v ledničce se liší. S každou poličkou směrem vzhůru teplota stoupá zhruba o jeden stupeň. Nejtepleji je pak ve dveřích lednice.

Dolní boxy– Ty mají teplotu zhruba stejnou jako dveře lednice. Slouží na ukládání ovoce a zeleniny. Do lednice nedávejte banány ani jiné tropické ovoce, brambory, česnek, cibuli, ale vhodná nejsou třeba ani rajčata.

Spodní polička – Místo, kde je nejchladněji. Sem patří syrové maso, které uchováváme nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách. Maso bychom měly spotřebovat nejlépe do tří dnů.

Střední část – V této části je už teplota o něco vyšší a je tak vhodná pro uchovávání mléčných výrobků a uzenin.

Horní přihrádka – Ideální prostor pro uchování hotových jídel. Jen si musíme dát pozor na to, abychom hotové jídlo dávali do lednice až zcela vychladne.

Dvířka ledničky – Dvířka jsou vhodná k uchovávání minerálek, či sirupů, otevřených dresinků a v horní části je většinou prostor určený pro vajíčka.  Některé zdroje ale doporučují skladovat vajíčka místo ve dveřích lednice raději zasunuté vzadu v některé z chladnějších poliček, kde budou mít vajíčka stabilnější teplotu. Vajíčka by neměla zůstávat v původním obalu a skladovat bychom je měli vždy špičkou dolů.

Vařte bez stresu

Když máte věci uklizené a roztříděné, je velká pravděpodobnost, že vaření pro vás bude podstatně jednodušší. Nicméně i zde platí určité zásady, které vám pomohou udržet si nejen dobrou náladu, ale zároveň díky nim nehrozí, že se vaše kuchyně opět promění ve válečnou zónu. Jaké to jsou?

Plánujte

Pravda je, že bez plánování a organizace se chaosu v kuchyni asi nikdy úplně nevyhneme. V případě jídla navíc plány šetří nejen náš čas a nervy, ale také peněženku a životní prostředí. Když víme, co budeme vařit, vyhneme se už v obchodě nákupu hloupostí a doma pak zbytečnému plýtvání. Pokud si nevíte úplně rady, zkuste se inspirovat v našem minulém článku.

Co můžete udělat teď, to udělejte

Na toto pravidlo myslete zvlášť, pokud připravujete menu o více chodech pro více lidí. Nezapomeňte, že času je nakonec vždy méně, než předpokládáte a zvlášť s dětmi není nouze o nečekané překážky. K jídlům, které je možné připravit i den dopředu patří určitě polévky, většina moučníků a dezertů, ale také masové pokrmy, pokud se nejedná přímo o tzv. „minutky“.  Právě „minutky“, ale také saláty a přílohy (snad s výjimkou bramborové kaše, která vydrží i do druhého dne), připravujeme až v den, kdy jídlo podáváme. Každé menu tedy plánujte s ohledem na to, kolik vám zabere času a snažte se jej sestavit tak, aby se alespoň polovina chodů dala připravit předem.

Postupujte jednotlivě

To souvisí s předchozím bodem. Snažte si práci dopředu rozvrhnout. Pokud je příprava jídla složitější, bez obav si jednotlivé kroky přípravy rozepište. Pracujte vždy na jednom úkolu, až jej uděláte, pusťte se teprve do přípravy dalšího. Splněný úkol v tomto případě nemusí znamenat, že je jídlo hotové, ale třeba jen to, že už se vaří či peče na plotně nebo v troubě. Teprve v té chvílí je čas pustit se do dalšího chodu. Jakmile jsou všechny „úkoly“ v teple pod pokličkou, je čas prostřít stůl. Vždy samozřejmě záleží na konkrétním jídle, které připravujeme. Některá jídla jsou snadná a je tak možné určité kroky spojovat. Čím méně jste si ale svým kuchařským uměním jistá, tím více se snažte postupovat krok za krokem.

Jedno náročné jídlo je dostačující

Přes týden většinou připravujeme méně náročná jídla, s jejichž přípravou se vejdeme do 30 minut. Třicet minut je poměrně krátká doba, ale dá se během ní uvařit opravdu kvalitní a plnohodnotné jídlo. Patří sem příprava většiny zeleninových jídel, těstovin, luštěnin (předem namočených), ale i minutky z masa.

O víkendu je pak k vaření větší prostor. To ale neznamená, že bychom museli u plotny strávit celé dva dny (pokud vyloženě nechceme). Já sama se snažím připravovat i o víkendu pouze jedno složitější jídlo. Vždy si vyberu, zda to bude v sobotu nebo v neděli. Pokud máme pozvané hosty, dělávám několik chodů a i v tomto případě si vyberu pouze jeden složitější chod. Se zbytkem chodů se snažím s přípravou vejít opět max. do 30 minut. Nezapomeňte, že cílem vaření není vypustit duši, ale vychutnat si dobré domácí jídlo, případně si navíc užít společnost milých hostů 🙂

Průběžně uklízejte

Tohle byl pro mě osobně asi ten nejzásadnější objev, když jsem řešila, jak odstranit chaos a zmatek při vaření. A přitom je to vlastně úplně jednoduché. Vždy, když připravím jeden chod, který dám na plotnu či do trouby, uklidím si po sobě kuchyňskou linku. Nádobí dávám do myčky nebo aspoň do dřezu, to, které používám opakovaně, průběžně umývám. Pokud to aspoň trochu jde, průběžně umývám také sporák a stírám plochu na odkapávání nádobí. Potraviny, které už nepotřebuji, uklízím zpět na jejich místo. Díky tomuto průběžnému úklidu mám kolem sebe vlastně neustále čisto, mám přehled o tom, co je ještě třeba udělat a následný úklid po vaření mi tak zabere podstatně méně času.

Co v kuchyni opravdu potřebuji?

V kuchyni trávím denně poměrně velké množství času. Během let jsem zjistila, že mi k přípravě jídla stačí poměrně málo věcí, se kterými uvařím prakticky cokoli. Sepsala jsem pro vás tedy seznam mých nejvěrnějších pomocníků.

Záměrně píši, že to je můj výčet, protože je mi jasné, že tento seznam se může v každé domácnosti mírně lišit. Třeba takový zavařovací hrnec u mě nenajdete. Věřím ale, že pokud vlastníte ovocný sad, bude to u vás jedna z nezbytných položek.

Tento seznam může tedy sloužit jako inspirace pro ty, kteří jsou úplně na začátku své kuchyňské kariéry nebo se po dnešním článku konečně rozhoupali k tomu velkému úklidu 🙂

Základní kousky mojí kuchyně

  • Hrnce: Jeden vysoký na polévku, jeden nižší široký na omáčky, dva malé rendlíky a jeden tlakový (není určitě nezbytný, ale mně se velmi osvědčil).
  • Pánve: Jedna velká hluboká, jedna velká nízká a jedna menší na palačinky.
  • Kvalitní sada nožů: Tady bych zdůraznila to slovo kvalitní. Do této položky v kuchyni bych se nebála investovat. Kvalitní nůž dokáže velmi usnadnit práci a se správnou údržbou vydrží prakticky věčně.
  • Zapékací mísy: Doma mám asi tři velikosti a využívám všechny.
  • Kuchyňský robot: Nejsem úplný příznivec domácích spotřebičů, ale tahle věc mi změnila život. V kuchyni rozhodně. Jen je nutno říct, že na tuhle věc musí mít člověk zkrátka místo na kuchyňské lince. Jakmile jej jednou zavřete do skříňky, už jej pravděpodobně nevytáhnete a to by v tomto případě byla opravdu velká škoda.
  • Ruční mixér: Výborný pomocník, který nezabere moc místa a přitom dokáže divy. Já sama v něm připravuji ovocné koktejly, smoothie, melu oříšky, připravuji pomazánky a s násadou tyčového mixéru pak vyrábím všechny ty husté zeleninové polévky.
  • Drobné kuchyňské načiní: Já se rozhodně neobejdu bez vařečky, metličky, válečku na těsto, cedníku, naběračky, obracečky a stěrky na těsto.
  • Prkénka: Těch (aspoň pro mě) není nikdy dost. Mám doma několik krásných dřevěných kousků, ale také dvě plastová. Jedno používám na maso a to druhé na zeleninu. Velkou výhodou samozřejmě je, že je mohu umýt v myčce.

Na závěr vás chci hlavně povzbudit. Nenechte se odradit případnými kuchyňskými a kuchařskými neúspěchy. I ty jsou třeba. Cokoli se vám nepodaří, vezměte jako příležitost zkusit to příště znovu a lépe. A i to nejobyčejnější jídlo se snažte si náležitě vychutnat a vytvořit si u něj příjemnou atmosféru. To jsou pak ty chvíle, na které budete moci vy i vaše rodina vzpomínat s láskou.

Užíváte si vy čas strávený v kuchyni nebo je to pro vás stále daleko větší stres než radost? 

e-mailovy klub mamami
E-mailový klub Mámami

Emailový klub Mámami a něco navíc

Každý čtvrtek v 7 ráno odesíláme e-mail s novým článkem. To ale není všechno. V e-mailu pravidelně posíláme také bonusy navíc, které na blogu nenajdete. Pokud o ně nechcete přijít, zaregistrujte se do klubu a můžete těšit i na svůj dárek. I dnes už svůj dárek členové dostali. Nechcete být příště mezi obdarovanými i vy?

Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud zjistíte, že vám naše e-maily nic nepřináší nebo nesplní Vaše očekávání, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.

 

17 comments

  1. Veronika says:

    Hned, jak jste avizovaly, že bude článek vaření bez stresu, jsem věděla, že u mě v kuchyni bude něco špatně:) Ale já to u sebe vím už dlouho a stále se nemůžu dokopat k tomu, aby na kuchyňské lince toho bylo co nejmíň. Určitě větší a uklizenější plocha bude napomáhat k větší pohodě při vaření. No jo, ale kam to všechno dát?…takže jak radíte…nepotřebné vyházet, určitě se hodně v úložných prostorech uvolní a tím pádem i na lince. Úkol na víkend je jasný:) A vytisknu si tu Vaši uklizenou linku, ať mě to pěkně nakopává;)
    Vaření bez stresu ZDAR!
    Přeji krásné dny.
    Veronika

    • Veru, moc díky za komentář! Znám to, vlastně to nejsou žádné složitosti, ale někdy jak je člověk pořád obklopený tou svoji denní realitou, chybí mu trochu nadhledu a někdy neví, z kterého konce to vlastně vzít. Pokud byl dnešní článek inspirací, máme velkou radost! Minimum věcí na lince, ale i v domácnosti celkově opravdu působí jako takový balzám na duši. Dlouho jsem tomu sama nevěřila, ale je to tak 🙂 Tak ať se víkendový úkol zadaří a na jaře už bude vaření jedna velká radost! 🙂

  2. Tereza says:

    Chtěla bych moc poděkovat za podobné články. Člověk to tak nějak podvědomě všechno ví, ale je strašně užitečné vidět vše systematicky shrnuté. A když se teď kouknu okolo sebe, tak se jdu hned vrhnout na linku:)) A souhlasím s robotem! 2 roky mi ležel ve skříni téměř nepoužitý a jak jsem mu udělala místo na lince, používám ho obden.

    • Teri, moc díky! Je to přesně jak říkáš, člověk spoustu věcí ví, spoustu jich minimálně tuší, ale někdy to potřebuje prostě jen všechno tak nějak shrnout a uvidět vcelku, aby ho to trochu „nakoplo“ tím správným směrem. Říkáme tomu tzv. „Aha efekt“ :))) A s tím robotem super, je to vážně skvělá věc, jen potřebuje trochu prostoru 🙂 Tak přeji samé krásné kuchyňské zážitky!

  3. Maja says:

    Varenie a moju kuchyňu 4×4,5m milujem 😍 Ale chaos kt.dokažem pri varení už ale menej. super članok a tých 15 minú si predĺžim na 20 minút a dávam do užívania 😀😀😀 pekny deň, Maja 😊

  4. Monika says:

    Krásný článek. Velmi povzbudivý :-). Jen co se týče večerního úklidu kuchyně… Je to super, když ráno vstáváte do čisté, ale co když jste v jiné etapě života a v domácnosti s vámi bydlí vaše milé dospívající, případně čerstvě dospělé a studující děti, které tento princip ještě nepochytily? To pak večer uklidíte kuchyň a jelikož vaši velcí miláčci chodí zásadně spát později než vy, tak ráno vstanete a nestačíte se divit. Nejen tomu, co všechno se přes noc objevilo na lince a ve dřezu, ale také tomu, co všechno stihlo záhadně zmizet z lednice. Uf! A co teprve, když k tomu máte doma i tříleťáka, takže ani autíčka na lince nechybí :-D. No, prostě všem, co to mají podobně, přeji velmi pevné nervy a smysl pro humor.

    • Moni, moc díky za komentář. Pravda je, že v téhle rodičovské fázi zatím nejsme, tak nás i o to víc těší, že náš blog čtou i ženy, které se svými zkušenostmi ještě o nějaký krok před námi 🙂 Tak přejeme pevné nervy s malými i velkými dětmi. p.s. Nepomohlo by třeba těm velkým napsat nějaký milý vzaz na kuchyňskou linku ve smyslu „Díky, že mě zase uklidíš.“? 🙂 Samy jsme zvědavé, jak budeme blogové články inovovat, až čas zase trochu pokročí :)))

  5. Simča says:

    Já bych se chtěla zetat jak skladujete pečivo? Zatím marně hledám systém a momentálně mám tedy pečivo v igelitce v kuchynské skříňce, ale nevyhovuje mi to. Díky za tipy a triky. Máte úžasné články. 🙂

    • Simi, skvělá otázka! Pečivo je takové velké kuchyňské téma. Pokud se mrknete do článku na fotku mojí kuchyně, najdete na druhé poličce u dveří dřevěnou misku přikrytou lněnou utěrkou. Tam skladuji pečivo 🙂 Kupuji jej denně čerstvé, takže jej nechávám v papírovém sáčku, do kterého mi jej balí v pekařství. Vydrží tak měkké přesně do rána, kdy spotřebuji poslední kousky na svačinu pro děti a cestou ze školky kupuji opět čerstvé 🙂

  6. Radka says:

    Díky za článek. Pro mě jsou některé věci ohledně skladování potravin v lednici novinkou, hl. ty vajíčka 😉 Co se týče věci v kuchyni asi budu muset opět projít nádobí, zda opravdu všechny ty hrnce apod. potřebujeme. Už jsem jednou takhle darovala prkénka a pánvičky, které jen zabírali místo.
    S tím průběžným úklidem při vaření plně souhlasím. Je to opravdu poznat ….

  7. Super článek! Děkuju za něj…
    Bydlíme v domečku 4,5 roku a já ve svých 25 vymýšlela koncept kuchyně a skládala si ji „sama“ v Ikea plánovači. A musím říct a jsem na to hodně pyšná 😀 , že ač jsem neměla do té doby žádnou kuchyň podle sebe a neměla ještě s klasickým rodinným vařením zkušenost, zvládla jsem to tak, že mi fakt sedí. A to jsem z toho měla celkem vítr, abych si ji vytvořila tak, abych ji nemusela nenávidět a bylo mi v ní dobře! Takže přeskládávání mám prakticky vyřešeno od začátku…
    A co byl můj fakt největší objev, ale přiznám se, že mě to naučil až můj partner, že průběžně uklízím při vaření. Je to opravdu nejvíc. Měla jsem pocit, že ještě všechno během vaření budu potřebovat a nechtěla jsem se tím zdržovat, ale právě naopak mě vždycky zdržoval ten výbuch kolem.
    A uklizená kuchyň (u nás je spojená s obývákem, kde trávíme nejvíc času..) je při návratu z práce a ze školky takovým prvním příjemným znakem domácí pohody a domova všeobecně.
    Tak ve čtvrtek ráno v mailu ahoooj <3

    • Vendy, to je skvělé, že se povedlo hned napoprvé! Jo, on ten průběžný úklid je taková zdánlivá maličkost a přitom udělá v té kuchyni vlastně nejvíc. Oni ti muži náhodou v tomhle nejsou někdy vůbec marní, taky mám jednoho takového doma 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *