Pět oblíbených receptů, které budete milovat i vy

Celý měsíc jsme na blogu probíraly téma JÍDLO. Psaly jsme o tom, jak si z jídla udělat každodenní radost, jak jídlo nakupovat a plánovat i o tom, jak v kuchyni udržovat pořádek a řád a jak si užít stolování (nejen) s dětmi. Na dnešní den jsme vám slíbily tak trochu jiný článek. Z našeho instagramu i facebooku už víme, že jste se na něj těšily a nám je jasné proč. Rozumíme vám. Inspirace na rychlé a přitom dobré jídlo není nikdy dost. Zvlášť pokud vaříte téměř denně, stejně jako my. Připravily jsme pro vás tedy pět našich oblíbených receptů, které jsme si samy zamilovaly a jsou tak již stálicemi v našich kuchyních. Věříme, že i u vás se aspoň některý z nich zabydlí.  A ještě jedno malé upozornění. Dnes určitě dočtěte až na úplný konec článku, protože tam na vás čeká slíbené překvapení. 🙂

Tomatová polévka s paprikou

V létě ji dělávám z čerstvých rajčat často jako lehký oběd. V zimě ji k její přípravě využívám rajčata z konzervy a míváme ji pro změnu k večeři. V létě nebo v zimě, tahle polévka chutná skvěle vždy a co je nejlepší? Děti ji přímo zbožňují!

Co potřebuji (pro 6 osob): 

1,5kg rajčat (nebo 2 plechovky krájených rajčat)

1 cibule

1 žlutá paprika

dvě lžíce třtinového cukru

dvě lžíce olivového oleje

petržel

parmezán na posypání

Postup: 

Papriku, (a případně čerstvá rajčata) nakrájím na kostičky, cibuli najemno. V hrnci rozpálím lžíci oleje, na kterém orestuji na něm cibuli. K cibuli přidám papriku a opékám do mírně hnědé barvy nebo až se paprika rozvoní. Do hrnce přidám rajčata, zasypu cukrem a nechám mírně zkaramelizovat. Asi po pěti minutách vše zaliji 1,5 litrem vody vařím pod pokličkou 10-15minut. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. V hmoždíři rozdrtím lístky petržele s druhou lžící oleje. Petrželový olej pak rozdělím na jednotlivé talíře s polévkou. Polévku podávám také se strouhaným parmezánem, který přidáváme dle chuti.

Cizrna na paprice

Když cizrnu, tak nejraději na paprice. Tento recept jsem objevila u Hanky Zemanové v její první Biokuchařce a doslova jsem si ho zamilovala. Je jednoduchý, sytý a zdravý.

 

Co potřebuji (pro 4 osoby)

200g cizrny (buď v plechovce nebo přes noc namočenou a uvařenou)

olej (v receptu je sezamový, já používám zrovna ten, co máma doma – slunečnicový, řepkový, olivový, sezamový)

1 lžíce sladké papriky

sůl

1 velkou cibuli nakrájenou na jemno

500 ml vývaru z cizrny nebo vody

biobujón

1 pórek nakrájený na tenká kolečka

1 smetana (nejlépe rostlinná, ale dá se i kravská)

citrónová šťáva

 

Postup:

V hrnci orestuji na oleji cibuli, přidám sladkou papriku a sůl. Zaliji vývarem a vařím do změknutí. Mezitím si polovinu cizrny s trochou vývavru rozmixuji  a použiji ji pak jako zahuštovadlo.

Uvařenou cibuli rozmixuji, přidám rozmixovanou i cizrnu i tu vcelku, nakrájený pórek a vše nechám chvíli vařit. Stačí opravdu pár minut, pórek je za chvilku hotový. Nakonec zjemním smetanou, dochutím citrónovou šťávou a granulovaným bujónem.

Podávám většinou s těstovinami.

 

Kuře s citronem

Jeden z mých nejoblíbenějších „nedělních“ receptů. Nedělní oběd připravuji už v sobotu, protože nedělní dopoledne trávíme mimo domov a vracíme se právě až na oběd. A tohle jídlo je výborné v tom, že jeho příprava nezabere víc než 30 minut a o zbytek práce už se postará trouba, takže já se můžu místo vaření věnovat sobotnímu odpočinku. Není to skvělé?

Co potřebuji (pro 4-5osob)

1 kuře

2kg brambor

4 mrkve

2 citrony (nejlépe bio a dobře omyté)

oblíbené koření (já používám koření na pečeni od firmy Sonnentor)

Kuře omyju, osuším a osolím. Brambory a mrkev oškrábu. Brambory nakrájím na kostičky nebo na plátky, mrkev na tenčí špalíčky a nasypu do máslem vymazaného pekáče. Na zeleninu vložím kuře, které jsem naplnila jedním citronem. Druhý citron nakrájím na čtvrtky, které přidám k zelenině. Vše pokladu hoblinkami másla a peču asi 2 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.

Brokolicový salát s fetou

Tento recept jsem objevila úplně nedávno na blogu Kitchen story. Já sama jsem si původní recept ještě malinko upravila a zjednodušila a vypustila z něj mátu a oříšky, nicméně za poslední dva týdny  jsem si jej připravila už nejméně pětkrát a zařadila si jej tak mezi nejoblíbenější zeleninové recepty a to se mi často nestává, takže vám jej rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Momentálně si jej dělávám k večeři, v létě ho ale zcela jistě využiji i jako oběd a jsem si jistá, že nebude chybět ani na nějakém z letních pikniků.

Co potřebuji

brokolici

sýr feta

brusinky

na zálivku:

lžíci balzamikového octa

lžíci medu

lžičku hořčice

Postup:

Brokolici rozdělím na menší kousky, a dám péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut (dávejte pozor, aby se brokolice na povrchu nespálila).

Brokolici nechám mírně vychladnout, posypu ji sýrem a brusinkami a nakonec zaliji zálivkou, kterou smíchám z octu, medu a hořčice. Jednoduché, prosté, ale vynikající!

Turkey Club Sandwich ( prostě krůtí sendvič 🙂

Rychlý oběd nebo třeba skvělé jídlo pro návštěvu. To je náš oblíbený krůtí sendvič, který se dá samozřejmě obměňovat a inovovat na všechy možné způsoby.

Budete potřebovat (2 porce)

6 plátků toustového chleba

1 krůtí prso (můžete se použít i kuřecí)

1 větší rajče

Listy salátu (ledový, římský, hlávkový)

Majonéza

4 plátky slaniny

 

Postup:

Krůtí prso osolím a opěču na pánvi z obou stran. Nakonec ještě na pánev přidám slaninu a opeču do křupava.  Plátky chleba opěču v toustovači nebo naráz v troubě. Rajče nakrájím na plátky a omyju listy salátu. Maso nkrájím na plátky. Pak už jen skládám. Spodní toust namažu majonézou, přidám maso, salát, rajče a slaninu. Přiklopím druhým toustem a vytvřím druhou vrstvu stejnou jako tu první. Nakonec přiklopím toustem a pro lepší manipulaci připíchnu dřevěným párátkem.

 

Emailový klub

e-mailovy klub mamami
E-mailový klub Mámami

Každý čtvrtek v 7 ráno odesíláme e-mail s novým článkem. To ale není všechno. V e-mailu pravidelně posíláme také bonusy navíc, které na blogu nenajdete. Pokud o ně nechcete přijít, zaregistrujte se do klubu a můžete těšit i na svůj dárek.

Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud zjistíte, že vám naše e-maily nic nepřináší nebo nesplní Vaše očekávání, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.

Překvapení na závěr aneb vyhrajte kuchařku Recepty dětem

Na konec pro vás máme slíbené překvapení. Celý měsíc můžete soutěžit na našem blogu o kuchařku Recepty dětem. Její autorkou je Gabriela Bartošovská, autorka stejnojmenného blogu. My samy jsme měly tu velkou čest, stát se kmotrami této knížky. I proto nás moc těší, že ji můžeme poslat do světa a udělat tak radost zase někomu dalšímu. Pravidla soutěže jsou jednoduchá:

Sledujte náš facebook a instagram a do komentářů pod tento článek nám napište, který z březnových článků o jídle vás nejvíc bavil a proč. V posledním dubnovém článku pak najdete mimo jiné také jméno výherce. 🙂

37 comments

  1. Barbora Vavrickova says:

    Dekuji za cely BREZEN! Az je mi lito, ze toto mile a nekonecne tema je u konce ☺️. Bylo to inspirujici, materske, ze zivota. Zaujal me hned prvni breznovy clanek Udelejte z jidla svoji kazdodenni radost. Ten jsem zhltla jednim dechem. Clanek me vzal pri zmince o babicce s dedou zpatky do detstvi, kdy jsme u babicky s dedou travily vikendy. Babicka mela u baraku malou trafiku, takze kdyz jsme rano vstaly z postele a ona uz byla pryc, mely jsme pripravene kakao a cerstvy chleb s maslem a domaci marmeladou, nakrajeny na kosticky 😇 je to pro me srdecni zalezitost..
    pak me v clanku potesila vase zkusenost a praxe: 3 vyjimecna jidla tydne. Patecni vecere, sobotni snidane a nedelni obed. Proste dokonale 😍 mam k jidlu velmi podobny vztah a cely brezen jsem se v clancich nachazela.. Cena v soutezi je pro me opravdu motivacni. Mam dve male dcerky, bohuzel s jidlem je to s nima hodne tezke, ale nevzdavam se a verim, ze jim vybuduji zdravy a krasny vztah k jidlu. Kucharka by mi moc pomohla na teto narocne, ale zaroven kouzelne ceste ☺️
    jedte jednou dekuji za clanky i nadherne fotografie.. Tesim se na dalsi temata. Preji spoustu nadsenych ctenaru a take krasne Velikonoce❤️ ktere pro me osobne jsou taktez spojeny s dobrym jidlem a svatecni atmosferou..

    • Baru, moc děkujeme za krásný komentář i za sdílenou vzpomínku. Na chvilku jsme se zasnily spolu s vámi! 🙂 Jsme moc rády, že články jsou inspirující a přináší radost. Přejeme hodně štěstí v soutěži! 🙂

  2. Alena says:

    Nejvíc se mi líbil článek o plánování nákupů. Bydlím na vesnici, a tak toho tady moc neseženu, nabídka je v místním coopu dost konzervativní 🙂 , takže je pro mě plánování větších nákupů nutnost. Děkuji za Vaše tipy a inspiraci! 🙂

    • Ali, moc díky za komentář! Tomu rozumíme, vesnice jsou v tomto směru ve většině případů u nás stále ještě hodně konzervativní. Ale máme pocit, že i mimo města už se situace začíná přece jen trochu zlepšovat. 🙂 Držíme palce v soutěži a jsme moc rády, že tu jste s námi!

  3. Bára says:

    Ahoj, zdravím vás:-) Tak já mám ráda všechny vaše články, takže jeden fakt nevyberu:) Z každýho si vezmu něco. Na Facebooku vás sledovat nemůžu, protože FB nemám:_) Mějte se hezky! Bára Aydin

  4. Eliška Vacková says:

    Krásný den, já bych chtěla poděkovat za všechny březnové články. V současné době chystáme s mými třemi sourozenci knihu vzpomínek pro rodiče k významnému jubileu. A sama jsem byla překvapena, kolik vzpomínek na dětství se pojí právě s jídlem. Miska s ovocem, které jsme říkali vitamínová bomba, kterou jsme dostali, když jsme marodili. Nejlepší buchty a koláče po nedělním obědě od maminky. A ten pocit, kdy jsme si mohli dát poprvé i kávu jako dospělí. 🙂 No a pak ty obědy na chalupě, které většinou byly z toho, co vypěstovala babička. A jako zákusek jahody, maliny a broskve právě utržené a NEMYTÉ. Toužím mým dvěma chlapečkům také vytvořit nějaké nezapomenutelné vzpomínky. Díky za inspiraci. e.

    • Eli, moc děkujeme za milý komentář a sdílené vzpomínky! Taky to tak máme, že většinu těch nejkrásnějších máme zároveň spojené s určitým jídlem. A cíleně vytvářet podobné vzpomínky i svým dětem určitě stojí za to! Tak ať se to daří. 🙂 Jsme moc rády, že tu jste s námi a držíme palce v soutěži!

  5. Dora says:

    Holky, vsechny vase clanky byly fajn a asi kazdem jsem nasla inspiraci. Nejvic se mi libily ty o planovani nakupu a uklidu. Bavi me cist , jak to chodi ,,jinde,,☺. Diky za vse ❤Dora

  6. Veronika Morysová says:

    Zdravím do Brna! 🙂
    Nejvíce se mi líbil článek-Udělejte z jídla svoji každodenní radost. Moc se mi líbila jeho atmosféra a ta představa, jednou bych to tak také chtěla doma dokázat. Když jsem ještě neměla děti a vařili jsme si s manželem jen o víkendu, byl to příjemný relax a moc mě to bavilo, teď při dvou dětech je pro mne skoro každodenní vaření spíš stres. Takže inspirace by se hodila. .-)
    Jinak díky za super články, mám předčteny všechny a těším se na další 🙂
    Požehané Velikonoce přeju!

    • Veru, moc děkujeme za reakci. Chápeme, ono je to vážně jiné vařit o víkendu v pohodě, bez stresu a s radostí jen pro dva a pak vymýšlet den co den, co uvařit, aby to bylo zdravé, dobré a bylo toho dost. 🙂 Přejeme hodně štěstí v soutěži, třeba to vyjde! 🙂 Jsme rády, že tu jsi s námi taky!

  7. Jana says:

    Libi se mi vsechny clanky – a to nejen ty breznove! 🙂 V kazdem najdu nejakou inspiraci. Z breznovych me nejvice zaujaly recepty. Urcite vyzkousim vsechny. Nejvic se tesim na cizrnu.

  8. Eva says:

    Moc Vás holky zdravím! Musím říct, že články o jídle jsem hltala úplně všechny. V mnohém jsem se i našla, taky jsem měla vždy v nakupování a vaření velký chaos, ale s postupem času si to začínám užívat. Děkuji za nakopnutí ke společnému stolování. I když jsme ho alespoň jednou týdně dodržovali, teď se snažím o společné jídla mnohem častěji a musím uznat, že je to krásný čas (i když s nejmladším je to občas pěkná divočina :-)).
    Přeji krásné a požehnané Velikonoce!

    • Evi, moc díky! Je skvělé, že vidíte sama posun a věci, které dřív stresovaly, začínají přinášet i radost. S tím stolováním to určitě nevzdávejte. S dětmi je to někdy náročné, ale určitě to za to stojí! I Vám krásné Velikonoce, jsme moc rády, že tu jste s námi. 🙂

  9. Radka says:

    Hezký den, mě se líbily všechny články. V každém jsem si našla něco 🙂 Článek o stolování byl pro mě asi nejvíce inspirativní, protože stolování s mladší dcerou (18 měsíců) je zatím ve stylu, že ona se nají a pak mi ostatní, resp. snažíme se o to, protože pokud nejde hned spát, tak i přes to, že se už najedla, tak chodí somrovat 😀 Věřím, že bude časem líp ….
    Děkuji za Vaše články a přeji Vám mnoho úspěchů na Vámi zvolené cestě.
    Hezké svátky a ještě hezčí jaro 🙂

    • Rady, díky moc! Líp určitě bude, zrovna mezi tím prvním a druhým rokem je to společné stolování většinou opravdu boj. Každé dítě je navíc jiné, některé to zvládá s přehledem ve dvou letech, s druhým je to náročné třeba ještě v šesti, ale stojí to za to. Zrovna v tomhle určitě, protože ty chvíle u jednoho stolu jsou prostě jako dělané na vytváření společných vzpomínek a rodinné jistoty. 🙂 I vám všem doma krásné jarní dny!

  10. Misa says:

    Zdravim a moc dekuji za soutez, do ktere se s chuti zapojim.
    Vas blog mam moc rada. I kdyz s rodici jsem zila trochu jinym zpusobem, jsem rada, ze nekdo to ma podobne jako ja ve sve domacnosti a funguje to (rutina dne, jidlo spolecne u stolu, deleni domacich povinnosti…). Cerpam zde take inspiraci na oblasti, kde mi to zatim uplne neklape 🙂
    Moc se mi libil i tento clanek – insirace na rychle obedy/vecere neni nikdy dost.
    Misa

    • Míšo, moc děkujeme za komentář. Opravdu moc nás těší, že náš blog oslovuje přesně tak, jak jsme si přály, aby to dělal a tahle zpětná vazba je pro nás velmi cenná! Jsme rády, že tu jste s námi. 🙂

  11. Barbora Veselá says:

    Moc se mi líbil článek Prostíráme a stolujeme. Děti vítány. Je pro mě inspirací v boji za kultivované společné rodinné stravování 🙂

  12. Adéla Jakšová says:

    Hezký večer Markét a Míšo,děkuji Vám za nejen březnové články. Všechny se mi moc líbí a ráda se jimi inspiruji. Z domova mám zaryto pod kůží, že aspoň jedno jídlo za den má být společné a vědomé. Sama už jsem došla na to, že večer musím usínat s uklizenou kuchyní, protože ráno už nezbývá čas na úkoly navíc, ale na čem chci ještě zapracovat, je plánování jídel a následně nákupů. Je to teď trošku složitější, protože jsem na mateřské se třemi malými dětmi, babička daleko a momentálně mají dvě neštovice, a tak hledám inspiraci a rady podobně smýšlejících maminek a to nejlépe tří dětí – u nás v rodině jsou vždy jen po dvou. Takže díky za Vaše články a fotky, kterou jsou mi pohlazením na duši. Krásné jaro 🙂

    • Milá Adi, moc děkujeme za komentář a milá slova! To jedno vědomé a společné jídlo je úžasný poklad, který jste si z domu odnesla. A jinak se zdá, že neštovice to vzaly na jaře útokem, neminuly ani nás, ale už to máme, zdá se, za sebou, tak přejeme rychlý a hladký průběh a pevné nervy mamince! 🙂

  13. Markéta says:

    Mně se líbilo asi od každého tématu k jídlu něco. Vaření miluju, jen teď musím s dvěma dítky časově úspornější. Trochu si to vynahrazuji přes víkend. Poslední dobou v sobotu zkouším nový recept, otevírám některou z mé hromady kuchařek, protože jsem zjistila, jak málo je využívám. Klidně něco jednoduchého a když chutná, zařazuji jídlo pak pravidelně. Také se snažím mít pár věcí v zásobě, přesně jak píšete vy, .. konzervu tuňáka, špagety, vajíčka v lednici, v mražáku mleté maso, listové těsto, kost na polévku, .. Díky za vaši inspiraci!

    • Marki, super, děkujeme za komentář! S těmi kuchařkami tomu rozumíme, člověk si jich nakoupí a pak stejně často končí někde na poličce, zatímco v kuchyni se dál točí pár osvědčených jídel stále dokola. 🙂 To zařazování jednoho neznámého jídla týdně je ale myslím skvělá inspirace i pro ostatní, děkujeme za sdílení. A hodně štěstí v soutěži. 🙂

  14. Alžběta says:

    Moc děkuji za velmi inspirativní články. Nejvíc mě asi zaujal ten o plánování. A od článku o prostírání máme zatím na stole buď kytičky, nebo alespoň pár větviček ve váze. A vážně s tím chutná lépe 🙂

  15. Lenka Malinová says:

    Krásný den,
    Váš blog je úžásně inspirativní. Z březnových článků mne nejvíc zaujal článek-Udělejte z jídla svoji každodenní radost. Přesně v tomto duchu jsem byla vedena od dětství a snažím jídelní rituály dodržovat i se svými dětmi a mužem. Ale musím se přiznat, že dubnové články jsou ještě zajímavější. Nesnaším nepořádek, ale jsem šílený chaotik, a tak naše domácnost často vypadá jak po výbuchu. Prostě se mi nedaří pořádek moc dodržovat. Ale snažím se na sobě pracovat, tak snad jsem na dobré cestě 🙂 Mnoho krásných dní a inspirace Vám přeji.

    • Leni, je skvělé, že si vzor nesete už z domova a umíte si doma jídla opravdu užít a vychutnat. A tomu nepořádku rozumím, sama jsem s tím natrápila víc než dost, ale věřím, že i v našich článcích najdete inspiraci k tomu, jak dělat některé věci jinak a lépe. Často stačí opravdu jen málo, aby se z chaosu stal pořádek, tak přejeme šťastnou a dobrodružnou cestu domovem. 🙂

  16. Veronika Auka says:

    Krásný den, co mě nadchlo jsou recepty, kuře dělám sice stejně, ale například cizrnu na paprice… mňam 😉to jsem neznala… zrovna dneska ji dělám 😎 jsem mámou už nějakou chvíli a vymyslet, co bude k jídlu je pro mě nejtěžší úkol… takže recepty jsou pro mě top…a kniha by byla velkým dárkem pro mého syna, dětské kuchařky miluje 😊 Krásný prosluněný den!

  17. Michaela Tarantová says:

    Udělejte z jídla svoji každodenní radost – tenhle článek se mi moc líbil, přesně takhle bych to měla ráda nastavené. Zatím se mi nedaří, ale už se musím konečně „hecnout“ 😊 Náš chlapeček už je taky právoplatným členem u jídelního stolu, takže to chci zvládnout hlavně i pro něj ❤
    Děkuji za všechny Vaše neskutečně inspirující články. V každém se najdu a mluvíte mi z duše. Takže letos zvládnu z našeho bydlení vykouzlit opravdový domov! DÍKY ❤

    • Míšo, moc děkujeme za komentář. Určitě to nevzdávejte a začněte stolovat tak, jak sama chcete co nejdříve. Pro začátek je vždycky nejlepší začít třeba jednou rodinnou večeří nebo snídaní a postupně přidávat další a další jídla…moc nás těší, že je náš blog inspirující a motivující a moc si vážíme takové krásné zpětné vazby. 🙂 Přejeme krásnou cestu k vlastnímu DOMOVU.

  18. Veronika V. says:

    Přeji hezký den,
    snad ještě stíhám se zapojit do této soutěže, protože výhra lákavá;)
    K tomuto článku jsem psala i komentář a doufala jsem, že mě opravdu nakopne a on mě opravdu nakopl:) Sice mně ještě pár kroků chybí, především to, že ne vždy se daří tento stav udržet, ale jinak je změna znát a já mám ze sebe dobrý pocit. Takže budu pokračovat a budu se snažit vše dotáhnout do zdárného konce a hlavně to tak dlouhodobě udržovat.
    Je to článek jak vařit bez stresu v uklizené kuchyni:)
    Mějte se krásně.
    Veronika

    • Veru, je nám moc líto, bohužel komentář přibyl až po ukončení soutěže, což nás samotné mrzí. Určitě si ale hlídej květnové články, soutěž o kuchařku nebyla jediné překvapení, které chystáme. 🙂 A moc děkujeme za zpětnou vazbu k článku. Pokud opravdu pomohl k uklizenější kuchyni a hlavně lepšímu pocitu z vlastního domova, máme opravdu velkou radost! Krásné květnové dny. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *