Jak udržet pořádek na kuchyňské lince

Photo by: David Vávra

Ne nadarmo se říká, že kuchyně je srdcem domova. Když jsem nedávno četla článek o tom, že se začínají navrhovat byty bez kuchyně, byla jsem lehce v šoku. Lidé prý nemají čas vařit a připravovat si jídlo a byty bez kuchyně tak ušetří místo. Doufám, že je to jen nějaký trend a kuchyně stále u většiny lidí zůstane důležitou součástí domovů. Na druhou stranu musím uznat, že co se údržby a úklidu týče, kuchyně je asi nejnáročnější částí domova.

Jak udržet pořádek na kuchyňské lince a nezbláznit se z toho? Tolik potřeb a tolik činností. Není divu, že někteří se práce v kuchyni dobrovolně vzdávají. Pokud máte navíc připravovat jídlo celé rodině několikríát denně a udržet přitom kuchyň v dobrém stavu, máme před sebou každý den velkou výzvu.

A kde se vytváří nepořádek nejčastěji? Asi mi dáte za pravdu, že na kuchyňské lince. Tady donesu nákup, z čeho dnes uvařím a v čem? Jejda, tady je potřeba připravit pití dětem, trocha vysypané mouky, slupky od zeleniny, miska křupek, kapky od oleje a další od mlíka. Kuchyňská linka toho za den zažije opravdu dost. Někdy nám může připadat jako ušmudlaná popelka, která má díky nepořádku do krásy opravdu daleko. Je vůbec možné užívat si každý den při plné vytíženosti kuchyně, která nám bude přinášet radost a bude se nám v ní krásně vařit a žít?

Věřím, že to možné je, ale netvrdím, že je to vždy jednoduché. Vyžaduje to jako vždy trochu cviku, odhodlanosti, výdrže a systému. Potom budeme mít z naší kuchyně královnu, která bude dělat radost nejen nám, ale i okolí.

Co můžeš udělat hned, neodkládej na potom

Připadá vám vaše kuchyňská linka většinu dne jako by na ní vybuchla atomovka? Všude je něco a vlastně nic nikam nepatří? Pletou se vám pod rukama dekorace, dopisy, vizitky, nádobí, knihy, zbytky od jídla a tašky na nákup? Většina věcí, které na lince vytvářejí nepořádek jsou věci, které jsme neuklidili na původní místo nebo nevíme, co s nimi. Když jsem psala výše o tom zvyku, pak nechávat věci na lince, je spíše zlozvyk.

Dřív, když jsem přišla z nákupu, často několik věcí zůstalo na lince, i když tam vlastně nemělo co dělat. A takto se pomalu ale jistě na lince nakupilo vždy spousta věcí, které jsem jednoduše nevrátila na jejich místo nebo jsem jim nenašla nové. Kuchyňská linka nemá sloužit jako odkladiště jen proto, že má velkou plochu na odkládání. Zkuste na to příště myslet, až zase budete chtít odejít od částečně vybaleného nákupu a talířů, u kterých jste tak nějak tajně doufali, že do té myčky samy skočí. 🙂

Photo by: David Vávra

Dobrá příprava ušetří čas i nervy

Vaření ještě šlo, ale do pečení se mi nikdy moc nechtělo. Rychle najít recept, pak je potřeba vytáhnout mouku, prášek na pečení, z lednice zase vejce a mlíko, potom vše odvážit, pak to chce zase mixér a formy a do toho mi chtějí pomáhat děti. Pomooooc! Misky, mističky, vařečky, váleček,… Už jen při psaní mám pocit, že je kuchyňská linka přeplněná. Samozřejmě, že jedním z řešení je nepéct. Ale to by zase byla škoda, že? Protože ta vůně a ta chuť čerstvě upečeného koláče dodá vašemu domu nádhernou atmosféru  a taky si obalíte nervy. 🙂 Jak tedy vařit a péct a zachovat chladnou hlavu?

Procesu se nevyhneme, ale můžeme si ho zjednodušit co to jde. Pokud jste si už rozdělili svoji kuchyň do pěti zón, máte o starost méně. Už víte, kde co máte a díky dobrému uspořádání, bude příprava o to jednodušší.

Nejlepším krokem číslo jedna je začít vařit v uklizené kuchyni. V neuklizené to totiž bude jeden velký stres. Po vyskládání všech ingrediencí, které potřebujete k vaření nebo pečení, je potřeba vše odměřit a zvážit. Pokud vše dáváte do jedné mísy, je to samozřejmě jednodušší. Pokud ne, rozdělte si vše do misek a mističek. Než budete pokračovat v přípravě, schovejte vše, co už nepotřebujete. Takto postupujte než necháte žít koláč v troubě svým životem.

Díky jednoduchému systému přípravy a průběžnému úklidu bude vaše linka pořád funkční a připravená a vy nebudete zavaleni nepořádkem.

Photo by: David Vávra

Kolik věcí na lince máš, tolikrát uklízíš

Schválně jsem u předchozího odstavce nezmínila čistotu. Ta si totiž zaslouží svůj speciální odstavec.  Kuchyňská linka je díky vytíženému provozu také jedním z míst, které by se mělo stále udržovat v čistotě. A právě zde platí nejvíce pravidlo, čím více věcí používáme, tím hůře se udržuje čistota. Možná všude kolem vidíte krásné kuchyňské linky plné prkýnek, hrníčků a různých dóz. Čím více toho ale je „venku“, o to více se nám samotná plocha bude hůře udržovat. V tomto ohledu se mi líbí přístup Marie Kondo „vše schovat“. Nemusíte být tak radikální jako ona, ale pokud bojujete s nepořádkem, zkuste věci na kuchyňské lince nejprve minimalizovat a až postupně přidávat podle toho, co opravdu na lince potřebujete a chcete mít.

Pokud připravujete jídlo, vaříte nebo smažíte, je dobré vždy po přípravě určitého kroku otřít použitou plochu. Zejména po použití zeleniny, ovoce a hlavně syrového masa nebo vajec. Ušetříte si tak práci se zaschlými zbytky a nehygienickým stavem vaší kuchyně.

Pokud chcete odcházet večer z uklizené kuchyně, zkuste večerních 15 minut v kuchyni, o kterých jsme psaly v loňském článku.

Na kráse záleží

Teď si budu možná protiřečit s předchozím odstavcem. Nicméně, myslím, že i do kuchyně patří krása. Až budete znát míru věcí na své kuchyňské lince, nezapomeňte jí dodat i váš obtisk. Ať už to bude formou bylinek v květináči, malé kytičky ve váze nebo obrázku či citátu opřeného o linku. Podtrhněte svoji kuchyň drobnými detaily, díky kterým bude radost do ní vždy vkročit. On i ten nepořádek pak na lince dlouho nezůstane. Detaily totiž vyniknout nejvíce v nerušivém a čistém prostředí. 🙂

Mysleli jste, že to s tou údržbou linky bude jednodušší? Některé věci prostě ošidit nejdou. Pokud si ale systém v kuchyni správně nastavíme, může nám mnoho ulehčit a údržba kuchyňské linky půjde daleko snadněji než dříve.

Photo by: David Vávra

Takže pokud na vás padá stres z nepořádku na lince, třeba vám pomůžou následující body.

1.Vše, co nakoupíte a přinesete do kuchyně, co nejrychleji ukliďte z linky pryč

2. Než začnete vařit, vykliďte myčku i dřez

3. Během vaření průběžně uklízejte vše, co už nepotřebujete a špinavé nádobí směřujte do dřezu nebo rovnou do myčky

4. Na lince mějte jen tolik věcí, které vám nebudou bránit v každodenním umytí linky a místa okolo sporáku

5. Pokud jste zavaleni věcmi na lince, zkuste nejprve z linky odstranit všechny věci. Časem zjistíte, co vám na lince vyhovuje mít a co bylo naopak zbytečné.

6. Podtrhněte svoji kuchyňskou linku krásným detailem

 

 

Je pro vás údržba kuchyňské linky každodenní přirozenou záležitostí? Nebo s ní naopak stále bojujete? Skříňky přetékají a vy nevíte, kam věci vlastně uložit? Nemusí to tak zůstat napořád. I vaše kuchyně může znovu doslova zářit a i pro vás se můžou každodenní kuchyňské práce stát opravdovou radostí.

Pomůžeme vám dát vaši kuchyni znovu do pořádku vytvořit z ní uspořádaný prostor, kde najdete vždy vše, co budete potřebovat. Prostor, ve kterém se budete cítit jednoduše dobře.

Napište nám třeba ještě dnes a využijte možnosti našich služeb Organizace domova. I váš domov může být znovu váš.

 

E-mailový klub

Každý čtvrtek ráno dostávají členové našeho e-mailového klubu upozornění na nový článek, ale součástí jsou také nejrůznější výzvy či bonusy.

Pokud o ně nechcete přijít vy, přihlaste se do klubu už dnes.  Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud byste náhodou časem zjistili, že vám odběr našich novinek nevyhovuje, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.