Jak vařit bez stresu a v uklizené kuchyni?

Moje kuchyňské a kuchařské začátky byly jedním slovem krušné. Nebo jinak. Byl to jeden velký chaos. O nějakém jídelníčku a nákupním systému jsem si mohla nechat jen zdát. To ale nebylo zdaleka to jediné a nejhorší. Při každém vaření připomínala moje kuchyně válečný prostor a já jsem si taky po každém kuchařském výkonu připadala jako po bitvě. A pak k těm bojům přibyly i děti a mně došlo, že takhle to dál nepůjde. Bylo potřeba vzít to celé jinak, znovu a od začátku. A víte co? Ono to najednou šlo.

Z místa, které mě stresovalo se stalo nejoblíbenější místo našeho domova. Ne tak dobře, postel mám ještě raději 🙂 Přes den jsem ale nejraději právě v kuchyni. Koneckonců i teď, když píšu tenhle článek, nesedím ve své domácí pracovně, ale u našeho kuchyňského stolu. Pokud jste v podobné situaci jako já před pár lety, bude dnešní článek právě pro vás. V několika bodech se vám pokusím shrnout, co mi pomohlo vytvořit z naší kuchyně místo plné pohody. Věřím, že stejně budou fungovat i v té vaší.

Uklizená kuchyně je balzám na duši

Než jsem tohle zjistila, pár let mi to trvalo. Moje kuchyně zdaleka nevypadala vždy jako ji vidíte na fotce. Býval v ní velký chaos a nepořádek. Vadilo mi to, ale pořád jsem nedokázala přijít na to, kde je hlavní problém. Dnes už to vím.

Základem uklizené kuchyně (ale také celého bytu)  je generální úklid, při kterém se zbavíte všeho, co nemá svoji opodstatněnou funkci, co jste za poslední rok ani jednou nepoužili a co stále schováváte z dohledu, protože se vám to jednoduše nelíbí nebo vás to dokonce rozčiluje. Nemusíte všechno hned vyhazovat. Je možné, že to, co se nehodí vám, může ještě dobře posloužit někomu jinému. Ve své kuchyni si ale nechte jen to, co opravdu používáte nebo co vás těší. A vždy, než si pořídíte nějaký nový kousek, položte si následující otázky:

  1. Opravdu se mi ta věc líbí nebo ji chci jen proto, že je teď v módě nebo jsem ji viděla u kamarádky?
  2. Opravdu ji potřebuji nebo mi udělá radost (v případě dekorací) pokaždé když se na ni podívám?
  3. Hodí se ke stylu našeho bydlení, zapadne do našeho domova?
  4. Mám pro tuto věc ve své kuchyni místo? (tuto otázku si položte zvlášť před nákupem každého většího spotřebiče)

Generální úklid ale sám o sobě nestačí. V kuchyni je třeba udržovat pořádek denně. Pokud chcete mít kuchyni opravdu uklizenou, udržujte čisté plochy. To znamená, že je jednak budete pravidelně stírat, ale i to, že budete pravidelně uklízet věci, které se na nich během dne budou ocitat. Ano, mám teď na mysli všechny ty papírky, sponečky, gumičky, tužky, autíčka…:)

 

 

Když přijdeme domů z nákupu

Každé vaření začíná vlastně už nákupem potravin. Nákupu jsme věnovaly celý minulý článek, dnes jsme tedy už ve chvíli, kdy si nákup donesete domů. I proto jsem začínala článek rozdělením kuchyně a jejím úklidem. Pokud si totiž donesete plné tašky nových věcí do neuspořádaného prostoru, pravděpodobně na vás padne stres z vaření ještě mnohem dřív, než se k němu vůbec dostanete.

Co tedy dělat ve chvíli, kdy si plné tašky přinesete domů? Já sama postupuju tak, všechny nakoupené potraviny rozdělím na trvanlivé a pak ty, které vyžadují pobyt v lednici či mrazáku.

Spíž

Většinu trvanlivých potravin ukládám do spíže, kterou mám rozdělenou podle poliček. Úplně nahoře ukládám kompoty a jiné zavařeniny, o patro níž pak mouky a cukry, v další poličce pak těstoviny, rýži a luštěniny, v té poslední pak konzervy, octy a oleje. V drátěných košících na zemi ve spíži skladuji brambory, případně další trvanlivou zeleninu.

Pokud to jde, vybaluji potraviny z původního obalu a skladuji je v plastových či skleněných dózách. Ty, u kterých to není možné (např. konzervy), mám pak uložené v přihrádkách na poličce.  Mimo to, že je toto skladování velmi praktické, je na něj samozřejmě i mnohem lepší pohled. 🙂 

Koření a přísady na pečení skladuji ve skříňce vedle sporáku, abych je měla při vaření po ruce. Musím se přiznat, že koření naopak ze sáčků nepřesypávám, protože jsem zjistila, že pro mě osobně jsou kořenky nepraktické. Pytlíčky s kořením mám tak uložené v košících podle abecedy a rozdělené do dvou kategorií na slaná a sladká jídla a moučníky, ve kterých mám pak i přísady na pečení.

Toto je systém, který jsem vytvořila pro sebe a svoji kuchyni. Je docela možné, že u vás doma bude fungovat třeba úplně jiný. Nedělejte si taky hlavu z toho, když kuchyni nějak uspořádáte a po čase zjistíte, že to není to pravé. Udržovat si v kuchyni systém a pořádek je ale základní předpoklad k tomu, aby příprava každého jídla byla daleko více radost než starost. Zkrátka a dobře, když víte, kde co máte a navíc se na vás nevysype mouka s cukrem pokaždé, kdy je potřebujete, je každá příprava jídla o dost snadnější.

 

Vařte bez stresu

Když máte věci uklizené a roztříděné, je velká pravděpodobnost, že vaření pro vás bude podstatně jednodušší. Nicméně i zde platí určité zásady, které vám pomohou udržet si nejen dobrou náladu, ale zároveň díky nim nehrozí, že se vaše kuchyně opět promění ve válečnou zónu. Jaké to jsou?

Plánujte

Pravda je, že bez plánování a organizace se chaosu v kuchyni asi nikdy úplně nevyhneme. V případě jídla navíc plány šetří nejen náš čas a nervy, ale také peněženku a životní prostředí. Když víme, co budeme vařit, vyhneme se už v obchodě nákupu hloupostí a doma pak zbytečnému plýtvání. Pokud si nevíte úplně rady, zkuste se inspirovat v našem minulém článku.

Co můžete udělat teď, to udělejte

Na toto pravidlo myslete zvlášť, pokud připravujete menu o více chodech pro více lidí. Nezapomeňte, že času je nakonec vždy méně, než předpokládáte a zvlášť s dětmi není nouze o nečekané překážky. K jídlům, které je možné připravit i den dopředu patří určitě polévky, většina moučníků a dezertů, ale také masové pokrmy, pokud se nejedná přímo o tzv. „minutky“.  Právě „minutky“, ale také saláty a přílohy (snad s výjimkou bramborové kaše, která vydrží i do druhého dne), připravujeme až v den, kdy jídlo podáváme. Každé menu tedy plánujte s ohledem na to, kolik vám zabere času a snažte se jej sestavit tak, aby se alespoň polovina chodů dala připravit předem.

Postupujte jednotlivě

To souvisí s předchozím bodem. Snažte si práci dopředu rozvrhnout. Pokud je příprava jídla složitější, bez obav si jednotlivé kroky přípravy rozepište. Pracujte vždy na jednom úkolu, až jej uděláte, pusťte se teprve do přípravy dalšího. Splněný úkol v tomto případě nemusí znamenat, že je jídlo hotové, ale třeba jen to, že už se vaří či peče na plotně nebo v troubě. Teprve v té chvílí je čas pustit se do dalšího chodu. Jakmile jsou všechny „úkoly“ v teple pod pokličkou, je čas prostřít stůl. Vždy samozřejmě záleží na konkrétním jídle, které připravujeme. Některá jídla jsou snadná a je tak možné určité kroky spojovat. Čím méně jste si ale svým kuchařským uměním jistá, tím více se snažte postupovat krok za krokem.

Jedno náročné jídlo je dostačující

Přes týden většinou připravujeme méně náročná jídla, s jejichž přípravou se vejdeme do 30 minut. Třicet minut je poměrně krátká doba, ale dá se během ní uvařit opravdu kvalitní a plnohodnotné jídlo. Patří sem příprava většiny zeleninových jídel, těstovin, luštěnin (předem namočených), ale i minutky z masa.

O víkendu je pak k vaření větší prostor. To ale neznamená, že bychom museli u plotny strávit celé dva dny (pokud vyloženě nechceme). Já sama se snažím připravovat i o víkendu pouze jedno složitější jídlo. Vždy si vyberu, zda to bude v sobotu nebo v neděli. Pokud máme pozvané hosty, dělávám několik chodů a i v tomto případě si vyberu pouze jeden složitější chod. Se zbytkem chodů se snažím s přípravou vejít opět max. do 30 minut. Nezapomeňte, že cílem vaření není vypustit duši, ale vychutnat si dobré domácí jídlo, případně si navíc užít společnost milých hostů 🙂

Průběžně uklízejte

Tohle byl pro mě osobně asi ten nejzásadnější objev, když jsem řešila, jak odstranit chaos a zmatek při vaření. A přitom je to vlastně úplně jednoduché. Vždy, když připravím jeden chod, který dám na plotnu či do trouby, uklidím si po sobě kuchyňskou linku. Nádobí dávám do myčky nebo aspoň do dřezu, to, které používám opakovaně, průběžně umývám. Pokud to aspoň trochu jde, průběžně umývám také sporák a stírám plochu na odkapávání nádobí. Potraviny, které už nepotřebuji, uklízím zpět na jejich místo. Díky tomuto průběžnému úklidu mám kolem sebe vlastně neustále čisto, mám přehled o tom, co je ještě třeba udělat a následný úklid po vaření mi tak zabere podstatně méně času.

 

 

Photo by: David Vávra

Nevíte, kde začít?

Necítíte se ve své kuchyni dobře? Padá na vás úzkost pokaždé, když otevřete kuchyňské skříňky nebo spíž? Víte, že byste to ráda změnila, ale nevíte kde a jak vlastně začít?

Nemusíte na to být sama. 

Objednejte si virtuální organizaci a my vám připravíme návrh organizačního řešení přímo na míru nejen vaší kuchyni, ale především vašim aktuálním potřebám a životní situaci.

Jste z Brna? Pak neváhejte a zamluvte si termín osobní organizace. Nejen, že vám připravíme řešení, ale ve smluvený termín přijdeme přímo k vám domů a vše s vámi osobně vytřídíme a zorganizujeme. Na konci na vás nebude čekat jen nádherně uklizená kuchyně, ale především ten báječný pocit opravdové úlevy a radosti.

Chcete jej zažít? Napište nám ještě dnes.

 

 

 

28 komentářů

  1. Hned, jak jste avizovaly, že bude článek vaření bez stresu, jsem věděla, že u mě v kuchyni bude něco špatně:) Ale já to u sebe vím už dlouho a stále se nemůžu dokopat k tomu, aby na kuchyňské lince toho bylo co nejmíň. Určitě větší a uklizenější plocha bude napomáhat k větší pohodě při vaření. No jo, ale kam to všechno dát?…takže jak radíte…nepotřebné vyházet, určitě se hodně v úložných prostorech uvolní a tím pádem i na lince. Úkol na víkend je jasný:) A vytisknu si tu Vaši uklizenou linku, ať mě to pěkně nakopává;)
    Vaření bez stresu ZDAR!
    Přeji krásné dny.
    Veronika

    1. Veru, moc díky za komentář! Znám to, vlastně to nejsou žádné složitosti, ale někdy jak je člověk pořád obklopený tou svoji denní realitou, chybí mu trochu nadhledu a někdy neví, z kterého konce to vlastně vzít. Pokud byl dnešní článek inspirací, máme velkou radost! Minimum věcí na lince, ale i v domácnosti celkově opravdu působí jako takový balzám na duši. Dlouho jsem tomu sama nevěřila, ale je to tak 🙂 Tak ať se víkendový úkol zadaří a na jaře už bude vaření jedna velká radost! 🙂

  2. Chtěla bych moc poděkovat za podobné články. Člověk to tak nějak podvědomě všechno ví, ale je strašně užitečné vidět vše systematicky shrnuté. A když se teď kouknu okolo sebe, tak se jdu hned vrhnout na linku:)) A souhlasím s robotem! 2 roky mi ležel ve skříni téměř nepoužitý a jak jsem mu udělala místo na lince, používám ho obden.

    1. Teri, moc díky! Je to přesně jak říkáš, člověk spoustu věcí ví, spoustu jich minimálně tuší, ale někdy to potřebuje prostě jen všechno tak nějak shrnout a uvidět vcelku, aby ho to trochu „nakoplo“ tím správným směrem. Říkáme tomu tzv. „Aha efekt“ :))) A s tím robotem super, je to vážně skvělá věc, jen potřebuje trochu prostoru 🙂 Tak přeji samé krásné kuchyňské zážitky!

  3. Varenie a moju kuchyňu 4×4,5m milujem 😍 Ale chaos kt.dokažem pri varení už ale menej. super članok a tých 15 minú si predĺžim na 20 minút a dávam do užívania 😀😀😀 pekny deň, Maja 😊

  4. Krásný článek. Velmi povzbudivý :-). Jen co se týče večerního úklidu kuchyně… Je to super, když ráno vstáváte do čisté, ale co když jste v jiné etapě života a v domácnosti s vámi bydlí vaše milé dospívající, případně čerstvě dospělé a studující děti, které tento princip ještě nepochytily? To pak večer uklidíte kuchyň a jelikož vaši velcí miláčci chodí zásadně spát později než vy, tak ráno vstanete a nestačíte se divit. Nejen tomu, co všechno se přes noc objevilo na lince a ve dřezu, ale také tomu, co všechno stihlo záhadně zmizet z lednice. Uf! A co teprve, když k tomu máte doma i tříleťáka, takže ani autíčka na lince nechybí :-D. No, prostě všem, co to mají podobně, přeji velmi pevné nervy a smysl pro humor.

    1. Moni, moc díky za komentář. Pravda je, že v téhle rodičovské fázi zatím nejsme, tak nás i o to víc těší, že náš blog čtou i ženy, které se svými zkušenostmi ještě o nějaký krok před námi 🙂 Tak přejeme pevné nervy s malými i velkými dětmi. p.s. Nepomohlo by třeba těm velkým napsat nějaký milý vzaz na kuchyňskou linku ve smyslu „Díky, že mě zase uklidíš.“? 🙂 Samy jsme zvědavé, jak budeme blogové články inovovat, až čas zase trochu pokročí :)))

  5. Já bych se chtěla zetat jak skladujete pečivo? Zatím marně hledám systém a momentálně mám tedy pečivo v igelitce v kuchynské skříňce, ale nevyhovuje mi to. Díky za tipy a triky. Máte úžasné články. 🙂

    1. Simi, skvělá otázka! Pečivo je takové velké kuchyňské téma. Pokud se mrknete do článku na fotku mojí kuchyně, najdete na druhé poličce u dveří dřevěnou misku přikrytou lněnou utěrkou. Tam skladuji pečivo 🙂 Kupuji jej denně čerstvé, takže jej nechávám v papírovém sáčku, do kterého mi jej balí v pekařství. Vydrží tak měkké přesně do rána, kdy spotřebuji poslední kousky na svačinu pro děti a cestou ze školky kupuji opět čerstvé 🙂

  6. Díky za článek. Pro mě jsou některé věci ohledně skladování potravin v lednici novinkou, hl. ty vajíčka 😉 Co se týče věci v kuchyni asi budu muset opět projít nádobí, zda opravdu všechny ty hrnce apod. potřebujeme. Už jsem jednou takhle darovala prkénka a pánvičky, které jen zabírali místo.
    S tím průběžným úklidem při vaření plně souhlasím. Je to opravdu poznat ….

    1. Rady, díky! Je to úplná věda, že? A to by si člověk řekl, prostě vajíčka :))) Ano, generální úklid se dá dělat opravdu snad každý rok. Tak ať se zadaří i ten letošní 🙂

  7. Super článek! Děkuju za něj…
    Bydlíme v domečku 4,5 roku a já ve svých 25 vymýšlela koncept kuchyně a skládala si ji „sama“ v Ikea plánovači. A musím říct a jsem na to hodně pyšná 😀 , že ač jsem neměla do té doby žádnou kuchyň podle sebe a neměla ještě s klasickým rodinným vařením zkušenost, zvládla jsem to tak, že mi fakt sedí. A to jsem z toho měla celkem vítr, abych si ji vytvořila tak, abych ji nemusela nenávidět a bylo mi v ní dobře! Takže přeskládávání mám prakticky vyřešeno od začátku…
    A co byl můj fakt největší objev, ale přiznám se, že mě to naučil až můj partner, že průběžně uklízím při vaření. Je to opravdu nejvíc. Měla jsem pocit, že ještě všechno během vaření budu potřebovat a nechtěla jsem se tím zdržovat, ale právě naopak mě vždycky zdržoval ten výbuch kolem.
    A uklizená kuchyň (u nás je spojená s obývákem, kde trávíme nejvíc času..) je při návratu z práce a ze školky takovým prvním příjemným znakem domácí pohody a domova všeobecně.
    Tak ve čtvrtek ráno v mailu ahoooj <3

    1. Vendy, to je skvělé, že se povedlo hned napoprvé! Jo, on ten průběžný úklid je taková zdánlivá maličkost a přitom udělá v té kuchyni vlastně nejvíc. Oni ti muži náhodou v tomhle nejsou někdy vůbec marní, taky mám jednoho takového doma 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: