Celý měsíc jsme na blogu probíraly téma JÍDLO. Psaly jsme o tom, jak si z jídla udělat každodenní radost, jak jídlo nakupovat a plánovat i o tom, jak v kuchyni udržovat pořádek a řád a jak si užít stolování (nejen) s dětmi. Na dnešní den jsme vám slíbily tak trochu jiný článek. Z našeho instagramu i facebooku už víme, že jste se na něj těšily a nám je jasné proč. Rozumíme vám. Inspirace na rychlé a přitom dobré jídlo není nikdy dost. Zvlášť pokud vaříte téměř denně, stejně jako my. Připravily jsme pro vás tedy pět našich oblíbených receptů, které jsme si samy zamilovaly a jsou tak již stálicemi v našich kuchyních. Věříme, že i u vás se aspoň některý z nich zabydlí. A ještě jedno malé upozornění. Dnes určitě dočtěte až na úplný konec článku, protože tam na vás čeká slíbené překvapení. 🙂
Tomatová polévka s paprikou
V létě ji dělávám z čerstvých rajčat často jako lehký oběd. V zimě ji k její přípravě využívám rajčata z konzervy a míváme ji pro změnu k večeři. V létě nebo v zimě, tahle polévka chutná skvěle vždy a co je nejlepší? Děti ji přímo zbožňují!
Co potřebuji (pro 6 osob):
1,5kg rajčat (nebo 2 plechovky krájených rajčat)
1 cibule
1 žlutá paprika
dvě lžíce třtinového cukru
dvě lžíce olivového oleje
petržel
parmezán na posypání
Postup:
Papriku, (a případně čerstvá rajčata) nakrájím na kostičky, cibuli najemno. V hrnci rozpálím lžíci oleje, na kterém orestuji na něm cibuli. K cibuli přidám papriku a opékám do mírně hnědé barvy nebo až se paprika rozvoní. Do hrnce přidám rajčata, zasypu cukrem a nechám mírně zkaramelizovat. Asi po pěti minutách vše zaliji 1,5 litrem vody vařím pod pokličkou 10-15minut. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. V hmoždíři rozdrtím lístky petržele s druhou lžící oleje. Petrželový olej pak rozdělím na jednotlivé talíře s polévkou. Polévku podávám také se strouhaným parmezánem, který přidáváme dle chuti.
Cizrna na paprice
Když cizrnu, tak nejraději na paprice. Tento recept jsem objevila u Hanky Zemanové v její první Biokuchařce a doslova jsem si ho zamilovala. Je jednoduchý, sytý a zdravý.
Co potřebuji (pro 4 osoby)
200g cizrny (buď v plechovce nebo přes noc namočenou a uvařenou)
olej (v receptu je sezamový, já používám zrovna ten, co máma doma – slunečnicový, řepkový, olivový, sezamový)
1 lžíce sladké papriky
sůl
1 velkou cibuli nakrájenou na jemno
500 ml vývaru z cizrny nebo vody
biobujón
1 pórek nakrájený na tenká kolečka
1 smetana (nejlépe rostlinná, ale dá se i kravská)
citrónová šťáva
Postup:
V hrnci orestuji na oleji cibuli, přidám sladkou papriku a sůl. Zaliji vývarem a vařím do změknutí. Mezitím si polovinu cizrny s trochou vývavru rozmixuji a použiji ji pak jako zahuštovadlo.
Uvařenou cibuli rozmixuji, přidám rozmixovanou i cizrnu i tu vcelku, nakrájený pórek a vše nechám chvíli vařit. Stačí opravdu pár minut, pórek je za chvilku hotový. Nakonec zjemním smetanou, dochutím citrónovou šťávou a granulovaným bujónem.
Podávám většinou s těstovinami.
Kuře s citronem
Jeden z mých nejoblíbenějších „nedělních“ receptů. Nedělní oběd připravuji už v sobotu, protože nedělní dopoledne trávíme mimo domov a vracíme se právě až na oběd. A tohle jídlo je výborné v tom, že jeho příprava nezabere víc než 30 minut a o zbytek práce už se postará trouba, takže já se můžu místo vaření věnovat sobotnímu odpočinku. Není to skvělé?
Co potřebuji (pro 4-5osob)
1 kuře
2kg brambor
4 mrkve
2 citrony (nejlépe bio a dobře omyté)
oblíbené koření (já používám koření na pečeni od firmy Sonnentor)
Kuře omyju, osuším a osolím. Brambory a mrkev oškrábu. Brambory nakrájím na kostičky nebo na plátky, mrkev na tenčí špalíčky a nasypu do máslem vymazaného pekáče. Na zeleninu vložím kuře, které jsem naplnila jedním citronem. Druhý citron nakrájím na čtvrtky, které přidám k zelenině. Vše pokladu hoblinkami másla a peču asi 2 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.
Brokolicový salát s fetou
Tento recept jsem objevila úplně nedávno na blogu Kitchen story. Já sama jsem si původní recept ještě malinko upravila a zjednodušila a vypustila z něj mátu a oříšky, nicméně za poslední dva týdny jsem si jej připravila už nejméně pětkrát a zařadila si jej tak mezi nejoblíbenější zeleninové recepty a to se mi často nestává, takže vám jej rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Momentálně si jej dělávám k večeři, v létě ho ale zcela jistě využiji i jako oběd a jsem si jistá, že nebude chybět ani na nějakém z letních pikniků.
Co potřebuji
brokolici
sýr feta
brusinky
na zálivku:
lžíci balzamikového octa
lžíci medu
lžičku hořčice
Postup:
Brokolici rozdělím na menší kousky, a dám péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut (dávejte pozor, aby se brokolice na povrchu nespálila).
Brokolici nechám mírně vychladnout, posypu ji sýrem a brusinkami a nakonec zaliji zálivkou, kterou smíchám z octu, medu a hořčice. Jednoduché, prosté, ale vynikající!
Turkey Club Sandwich ( prostě krůtí sendvič 🙂
Rychlý oběd nebo třeba skvělé jídlo pro návštěvu. To je náš oblíbený krůtí sendvič, který se dá samozřejmě obměňovat a inovovat na všechy možné způsoby.
Budete potřebovat (2 porce)
6 plátků toustového chleba
1 krůtí prso (můžete se použít i kuřecí)
1 větší rajče
Listy salátu (ledový, římský, hlávkový)
Majonéza
4 plátky slaniny
Postup:
Krůtí prso osolím a opěču na pánvi z obou stran. Nakonec ještě na pánev přidám slaninu a opeču do křupava. Plátky chleba opěču v toustovači nebo naráz v troubě. Rajče nakrájím na plátky a omyju listy salátu. Maso nkrájím na plátky. Pak už jen skládám. Spodní toust namažu majonézou, přidám maso, salát, rajče a slaninu. Přiklopím druhým toustem a vytvřím druhou vrstvu stejnou jako tu první. Nakonec přiklopím toustem a pro lepší manipulaci připíchnu dřevěným párátkem.
Emailový klub

Každý čtvrtek v 7 ráno odesíláme e-mail s novým článkem. To ale není všechno. V e-mailu pravidelně posíláme také bonusy navíc, které na blogu nenajdete. Pokud o ně nechcete přijít, zaregistrujte se do klubu a můžete těšit i na svůj dárek.
Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud zjistíte, že vám naše e-maily nic nepřináší nebo nesplní Vaše očekávání, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.
Překvapení na závěr aneb vyhrajte kuchařku Recepty dětem
Na konec pro vás máme slíbené překvapení. Celý měsíc můžete soutěžit na našem blogu o kuchařku Recepty dětem. Její autorkou je Gabriela Bartošovská, autorka stejnojmenného blogu. My samy jsme měly tu velkou čest, stát se kmotrami této knížky. I proto nás moc těší, že ji můžeme poslat do světa a udělat tak radost zase někomu dalšímu. Pravidla soutěže jsou jednoduchá:
Sledujte náš facebook a instagram a do komentářů pod tento článek nám napište, který z březnových článků o jídle vás nejvíc bavil a proč. V posledním dubnovém článku pak najdete mimo jiné také jméno výherce. 🙂
Dekuji za cely BREZEN! Az je mi lito, ze toto mile a nekonecne tema je u konce ☺️. Bylo to inspirujici, materske, ze zivota. Zaujal me hned prvni breznovy clanek Udelejte z jidla svoji kazdodenni radost. Ten jsem zhltla jednim dechem. Clanek me vzal pri zmince o babicce s dedou zpatky do detstvi, kdy jsme u babicky s dedou travily vikendy. Babicka mela u baraku malou trafiku, takze kdyz jsme rano vstaly z postele a ona uz byla pryc, mely jsme pripravene kakao a cerstvy chleb s maslem a domaci marmeladou, nakrajeny na kosticky 😇 je to pro me srdecni zalezitost..
pak me v clanku potesila vase zkusenost a praxe: 3 vyjimecna jidla tydne. Patecni vecere, sobotni snidane a nedelni obed. Proste dokonale 😍 mam k jidlu velmi podobny vztah a cely brezen jsem se v clancich nachazela.. Cena v soutezi je pro me opravdu motivacni. Mam dve male dcerky, bohuzel s jidlem je to s nima hodne tezke, ale nevzdavam se a verim, ze jim vybuduji zdravy a krasny vztah k jidlu. Kucharka by mi moc pomohla na teto narocne, ale zaroven kouzelne ceste ☺️
jedte jednou dekuji za clanky i nadherne fotografie.. Tesim se na dalsi temata. Preji spoustu nadsenych ctenaru a take krasne Velikonoce❤️ ktere pro me osobne jsou taktez spojeny s dobrym jidlem a svatecni atmosferou..
Baru, moc děkujeme za krásný komentář i za sdílenou vzpomínku. Na chvilku jsme se zasnily spolu s vámi! 🙂 Jsme moc rády, že články jsou inspirující a přináší radost. Přejeme hodně štěstí v soutěži! 🙂
Nejvíc se mi líbil článek o plánování nákupů. Bydlím na vesnici, a tak toho tady moc neseženu, nabídka je v místním coopu dost konzervativní 🙂 , takže je pro mě plánování větších nákupů nutnost. Děkuji za Vaše tipy a inspiraci! 🙂
Ali, moc díky za komentář! Tomu rozumíme, vesnice jsou v tomto směru ve většině případů u nás stále ještě hodně konzervativní. Ale máme pocit, že i mimo města už se situace začíná přece jen trochu zlepšovat. 🙂 Držíme palce v soutěži a jsme moc rády, že tu jste s námi!
Ahoj, zdravím vás:-) Tak já mám ráda všechny vaše články, takže jeden fakt nevyberu:) Z každýho si vezmu něco. Na Facebooku vás sledovat nemůžu, protože FB nemám:_) Mějte se hezky! Bára Aydin
Baru díky, jasné, kvůli nám si FB vážně zakládat nemusíš. Díky moc za koment a jsme moc rády, že články baví a inspirují bez rozdílu, to je skvělé!
Krásný den, já bych chtěla poděkovat za všechny březnové články. V současné době chystáme s mými třemi sourozenci knihu vzpomínek pro rodiče k významnému jubileu. A sama jsem byla překvapena, kolik vzpomínek na dětství se pojí právě s jídlem. Miska s ovocem, které jsme říkali vitamínová bomba, kterou jsme dostali, když jsme marodili. Nejlepší buchty a koláče po nedělním obědě od maminky. A ten pocit, kdy jsme si mohli dát poprvé i kávu jako dospělí. 🙂 No a pak ty obědy na chalupě, které většinou byly z toho, co vypěstovala babička. A jako zákusek jahody, maliny a broskve právě utržené a NEMYTÉ. Toužím mým dvěma chlapečkům také vytvořit nějaké nezapomenutelné vzpomínky. Díky za inspiraci. e.
Eli, moc děkujeme za milý komentář a sdílené vzpomínky! Taky to tak máme, že většinu těch nejkrásnějších máme zároveň spojené s určitým jídlem. A cíleně vytvářet podobné vzpomínky i svým dětem určitě stojí za to! Tak ať se to daří. 🙂 Jsme moc rády, že tu jste s námi a držíme palce v soutěži!
Holky, vsechny vase clanky byly fajn a asi kazdem jsem nasla inspiraci. Nejvic se mi libily ty o planovani nakupu a uklidu. Bavi me cist , jak to chodi ,,jinde,,☺. Diky za vse ❤Dora
Dori, rozumíme! :))) Taky rády sledujeme co, kde a jak. Jsme moc rády, že články jsou inspirací i radostí! Třeba potěšíme i výhrou, budeme držet palce. 🙂
Zdravím do Brna! 🙂
Nejvíce se mi líbil článek-Udělejte z jídla svoji každodenní radost. Moc se mi líbila jeho atmosféra a ta představa, jednou bych to tak také chtěla doma dokázat. Když jsem ještě neměla děti a vařili jsme si s manželem jen o víkendu, byl to příjemný relax a moc mě to bavilo, teď při dvou dětech je pro mne skoro každodenní vaření spíš stres. Takže inspirace by se hodila. .-)
Jinak díky za super články, mám předčteny všechny a těším se na další 🙂
Požehané Velikonoce přeju!
Veru, moc děkujeme za reakci. Chápeme, ono je to vážně jiné vařit o víkendu v pohodě, bez stresu a s radostí jen pro dva a pak vymýšlet den co den, co uvařit, aby to bylo zdravé, dobré a bylo toho dost. 🙂 Přejeme hodně štěstí v soutěži, třeba to vyjde! 🙂 Jsme rády, že tu jsi s námi taky!
Libi se mi vsechny clanky – a to nejen ty breznove! 🙂 V kazdem najdu nejakou inspiraci. Z breznovych me nejvice zaujaly recepty. Urcite vyzkousim vsechny. Nejvic se tesim na cizrnu.
Jani, moc děkujeme! Jsme rády, že články baví a inspirují. Recepty určitě zkuste a dejte vědět, jak se povedly! 🙂 Hodně štěstí v soutěži!
Moc Vás holky zdravím! Musím říct, že články o jídle jsem hltala úplně všechny. V mnohém jsem se i našla, taky jsem měla vždy v nakupování a vaření velký chaos, ale s postupem času si to začínám užívat. Děkuji za nakopnutí ke společnému stolování. I když jsme ho alespoň jednou týdně dodržovali, teď se snažím o společné jídla mnohem častěji a musím uznat, že je to krásný čas (i když s nejmladším je to občas pěkná divočina :-)).
Přeji krásné a požehnané Velikonoce!
Evi, moc díky! Je skvělé, že vidíte sama posun a věci, které dřív stresovaly, začínají přinášet i radost. S tím stolováním to určitě nevzdávejte. S dětmi je to někdy náročné, ale určitě to za to stojí! I Vám krásné Velikonoce, jsme moc rády, že tu jste s námi. 🙂
Hezký den, mě se líbily všechny články. V každém jsem si našla něco 🙂 Článek o stolování byl pro mě asi nejvíce inspirativní, protože stolování s mladší dcerou (18 měsíců) je zatím ve stylu, že ona se nají a pak mi ostatní, resp. snažíme se o to, protože pokud nejde hned spát, tak i přes to, že se už najedla, tak chodí somrovat 😀 Věřím, že bude časem líp ….
Děkuji za Vaše články a přeji Vám mnoho úspěchů na Vámi zvolené cestě.
Hezké svátky a ještě hezčí jaro 🙂
Rady, díky moc! Líp určitě bude, zrovna mezi tím prvním a druhým rokem je to společné stolování většinou opravdu boj. Každé dítě je navíc jiné, některé to zvládá s přehledem ve dvou letech, s druhým je to náročné třeba ještě v šesti, ale stojí to za to. Zrovna v tomhle určitě, protože ty chvíle u jednoho stolu jsou prostě jako dělané na vytváření společných vzpomínek a rodinné jistoty. 🙂 I vám všem doma krásné jarní dny!
Zdravim a moc dekuji za soutez, do ktere se s chuti zapojim.
Vas blog mam moc rada. I kdyz s rodici jsem zila trochu jinym zpusobem, jsem rada, ze nekdo to ma podobne jako ja ve sve domacnosti a funguje to (rutina dne, jidlo spolecne u stolu, deleni domacich povinnosti…). Cerpam zde take inspiraci na oblasti, kde mi to zatim uplne neklape 🙂
Moc se mi libil i tento clanek – insirace na rychle obedy/vecere neni nikdy dost.
Misa
Míšo, moc děkujeme za komentář. Opravdu moc nás těší, že náš blog oslovuje přesně tak, jak jsme si přály, aby to dělal a tahle zpětná vazba je pro nás velmi cenná! Jsme rády, že tu jste s námi. 🙂
Moc se mi líbil článek Prostíráme a stolujeme. Děti vítány. Je pro mě inspirací v boji za kultivované společné rodinné stravování 🙂
Baru, to máme velkou radost, že článek inspiroval! Přejeme hodně krásných zážitků u jednoho stolu. 🙂
Hezký večer Markét a Míšo,děkuji Vám za nejen březnové články. Všechny se mi moc líbí a ráda se jimi inspiruji. Z domova mám zaryto pod kůží, že aspoň jedno jídlo za den má být společné a vědomé. Sama už jsem došla na to, že večer musím usínat s uklizenou kuchyní, protože ráno už nezbývá čas na úkoly navíc, ale na čem chci ještě zapracovat, je plánování jídel a následně nákupů. Je to teď trošku složitější, protože jsem na mateřské se třemi malými dětmi, babička daleko a momentálně mají dvě neštovice, a tak hledám inspiraci a rady podobně smýšlejících maminek a to nejlépe tří dětí – u nás v rodině jsou vždy jen po dvou. Takže díky za Vaše články a fotky, kterou jsou mi pohlazením na duši. Krásné jaro 🙂
Milá Adi, moc děkujeme za komentář a milá slova! To jedno vědomé a společné jídlo je úžasný poklad, který jste si z domu odnesla. A jinak se zdá, že neštovice to vzaly na jaře útokem, neminuly ani nás, ale už to máme, zdá se, za sebou, tak přejeme rychlý a hladký průběh a pevné nervy mamince! 🙂
Mně se líbilo asi od každého tématu k jídlu něco. Vaření miluju, jen teď musím s dvěma dítky časově úspornější. Trochu si to vynahrazuji přes víkend. Poslední dobou v sobotu zkouším nový recept, otevírám některou z mé hromady kuchařek, protože jsem zjistila, jak málo je využívám. Klidně něco jednoduchého a když chutná, zařazuji jídlo pak pravidelně. Také se snažím mít pár věcí v zásobě, přesně jak píšete vy, .. konzervu tuňáka, špagety, vajíčka v lednici, v mražáku mleté maso, listové těsto, kost na polévku, .. Díky za vaši inspiraci!
Marki, super, děkujeme za komentář! S těmi kuchařkami tomu rozumíme, člověk si jich nakoupí a pak stejně často končí někde na poličce, zatímco v kuchyni se dál točí pár osvědčených jídel stále dokola. 🙂 To zařazování jednoho neznámého jídla týdně je ale myslím skvělá inspirace i pro ostatní, děkujeme za sdílení. A hodně štěstí v soutěži. 🙂
Moc děkuji za velmi inspirativní články. Nejvíc mě asi zaujal ten o plánování. A od článku o prostírání máme zatím na stole buď kytičky, nebo alespoň pár větviček ve váze. A vážně s tím chutná lépe 🙂
Milá Bety, to je skvělé! Máme velkou radost, že články inspirovaly, a že i u vás doma je jídlo zase o něco příjemnější záležitost. 🙂
Krásný den,
Váš blog je úžásně inspirativní. Z březnových článků mne nejvíc zaujal článek-Udělejte z jídla svoji každodenní radost. Přesně v tomto duchu jsem byla vedena od dětství a snažím jídelní rituály dodržovat i se svými dětmi a mužem. Ale musím se přiznat, že dubnové články jsou ještě zajímavější. Nesnaším nepořádek, ale jsem šílený chaotik, a tak naše domácnost často vypadá jak po výbuchu. Prostě se mi nedaří pořádek moc dodržovat. Ale snažím se na sobě pracovat, tak snad jsem na dobré cestě 🙂 Mnoho krásných dní a inspirace Vám přeji.
Leni, je skvělé, že si vzor nesete už z domova a umíte si doma jídla opravdu užít a vychutnat. A tomu nepořádku rozumím, sama jsem s tím natrápila víc než dost, ale věřím, že i v našich článcích najdete inspiraci k tomu, jak dělat některé věci jinak a lépe. Často stačí opravdu jen málo, aby se z chaosu stal pořádek, tak přejeme šťastnou a dobrodružnou cestu domovem. 🙂
Krásný den, co mě nadchlo jsou recepty, kuře dělám sice stejně, ale například cizrnu na paprice… mňam 😉to jsem neznala… zrovna dneska ji dělám 😎 jsem mámou už nějakou chvíli a vymyslet, co bude k jídlu je pro mě nejtěžší úkol… takže recepty jsou pro mě top…a kniha by byla velkým dárkem pro mého syna, dětské kuchařky miluje 😊 Krásný prosluněný den!
Veru, díky moc! Tak snad se cizrna podařila a chutnala. 🙂 Přejeme hodně štěstí v soutěži, třeba se nakonec zadaří. 🙂
Udělejte z jídla svoji každodenní radost – tenhle článek se mi moc líbil, přesně takhle bych to měla ráda nastavené. Zatím se mi nedaří, ale už se musím konečně „hecnout“ 😊 Náš chlapeček už je taky právoplatným členem u jídelního stolu, takže to chci zvládnout hlavně i pro něj ❤
Děkuji za všechny Vaše neskutečně inspirující články. V každém se najdu a mluvíte mi z duše. Takže letos zvládnu z našeho bydlení vykouzlit opravdový domov! DÍKY ❤
Míšo, moc děkujeme za komentář. Určitě to nevzdávejte a začněte stolovat tak, jak sama chcete co nejdříve. Pro začátek je vždycky nejlepší začít třeba jednou rodinnou večeří nebo snídaní a postupně přidávat další a další jídla…moc nás těší, že je náš blog inspirující a motivující a moc si vážíme takové krásné zpětné vazby. 🙂 Přejeme krásnou cestu k vlastnímu DOMOVU.
Přeji hezký den,
snad ještě stíhám se zapojit do této soutěže, protože výhra lákavá;)
K tomuto článku jsem psala i komentář a doufala jsem, že mě opravdu nakopne a on mě opravdu nakopl:) Sice mně ještě pár kroků chybí, především to, že ne vždy se daří tento stav udržet, ale jinak je změna znát a já mám ze sebe dobrý pocit. Takže budu pokračovat a budu se snažit vše dotáhnout do zdárného konce a hlavně to tak dlouhodobě udržovat.
Je to článek jak vařit bez stresu v uklizené kuchyni:)
Mějte se krásně.
Veronika
Veru, je nám moc líto, bohužel komentář přibyl až po ukončení soutěže, což nás samotné mrzí. Určitě si ale hlídej květnové články, soutěž o kuchařku nebyla jediné překvapení, které chystáme. 🙂 A moc děkujeme za zpětnou vazbu k článku. Pokud opravdu pomohl k uklizenější kuchyni a hlavně lepšímu pocitu z vlastního domova, máme opravdu velkou radost! Krásné květnové dny. 🙂