Podzimní kuchyně

Víme, že je mezi vámi spoustu přirozených milovníků podzimu. Vlastně se musíme přiznat, že nás až nepřestává překvapovat, kolik lidí v našem okolí se na podzim opravdu těší a doslova si vychutnávají každý podzimní den.  I když my samy jsme spíš letní typy, jednu věc na podzimu doslova zbožňujeme. Jídlo. Tedy, my jídlo máme rády tak nějak celoročně. Podzimní kuchyně má ale přece jen ještě trochu jiný rozměr. Letní pikniky jsou totiž bezva, ale všechny ty podzimní neděle a různé slavnosti, na kterých se společně scházíme u jednoho stolu, ty jsou zkrátka jedinečné. Právě na podzim a v zimě si vychutnáváme bohatě prostřené stoly, horké polévky, husté omáčky, dlouze pečené maso i moučníky. Pokud nás sledujete delší dobu, nejspíš víte, že všechny ty malé i větší rodinné oslavy jsou takovou naší malou vášní. Možná už spíš velkou, když jsme o nich napsaly hned dvě knížky pod názvy Báječné oslavy a Vánoce v klidu. Proto ani letos na podzim nemůžeme z našich článků vynechat dobré jídlo a stolování. O tom druhém bude řeč až o pár týdnů později. V dnešním článku se můžete těšit na to dobré jídlo.

Máme rády food blogy

Dnes na vás totiž čekají naše oblíbené podzimní recepty od našich oblíbených food blogerek. My dvě žádné food blogerky nejsme a ani nikdy nebudeme. Jídlo milujeme, rády jej připravujeme pro sebe i pro druhé, rády se o něm bavíme a moc rády ho jíme. Vymýšlení receptů ale rozhodně není naší silnou stránkou, takže se rády necháváme inspirovat nadanějšími i zkušenějšími. A že jsme jich za poslední roky objevily. V dnešním článku jsme vybraly recepty od našich oblíbených stálic, které sledujeme už nějaký ten pátek.

Obecně ale všem food blogerům a food blogerkám moc fandíme, protože si myslíme, že to jsou právě oni, kdo pozvedli naši českou gastronomii o pořádný kus výš a my si i díky nim můžeme v knihkupectví vybírat z nepřeberného množství kvalitních a krásných kuchařek. Na začátek musíme také uvést, že dnešní článek rozhodně není žádnou placenou ani jinou spoluprací. O všech uvedených autorech i receptech píšeme svobodně na základě vlastního rozhodnutí. To jen pro pořádek, abychom náhodou někoho nemátly.

Hovězí na víně podle Dity P.

Ditiny recepty máme rády z jednoho prostého důvodu. Fungují. Navíc si myslíme, že je to právě Dita, která před lety vnesla díky své kuchařce Deník Dity P. nový vítr mezi knížky o vaření. Byly jsme tenkrát na její autogramiádě, kterou měla v brněnském knihkupectví Barvič a Novotný a byl to opravdu kouzelný zážitek. Hostů bylo malinko a  atmosféra byla víc než rodinná. Dita byla milá a opravdu nadšená ze své právě dokončené práce. Vzpomínáme si, že tenkrát jsme se asi vůbec poprvé bavily o tom, že bychom jednou taky rády vydaly knihu. Od té doby uběhlo už hodně vody. Realita nakonec naše sny ještě předčila a my dnes dáváme dohromady už naši třetí knihu. Jedna věc se ale nezměnila. Ditiny kuchařky a recepty máme i po letech pořád stejně rády a čerpáme z nich dodnes.

Suroviny: 

600 g hovězího masa (v originálním receptu jsou líčka, já používám hovězí zadní)

4 lžíce olivového oleje

3 lžíce hladké mouky

sůl

2 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka

1-2 cibule, nakrájené nadrobno

česnek dle chuti (asi 3 stroužky)

1-2 plechovky krájených rajčat

3 snítky tymiánu a 3 bobkové listy

2 lžíce cukru (nejlépe třtinový)

500ml suchého červeného vína

750ml hovězího vývaru (vody)

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C . V těžkém (nejlépe litinovém) kastrolu rozehřejte dvě lžíce oleje. Mouku promíchejte se solí a ve směsi obalte na kousky nakrájené maso. Po částech vkládejte do kastrolu a opečte ze všech stran do hněda. Trvá to asi 4 minuty. Maso vyndejte a dejte stranou. Do kastrolu nalijte další dvě lžíce oleje a opečte mrkev a cibuli a opékejte další asi 4 minuty. Na poslední minutu přidejte i česnek. Přidejte také plechovku rajčat a zahřejte. Opečené maso vraťte do kastrolu, přidejte tymián a bobkový list, cukr, víno i vývar a přiveďte k varu. Kastrol přiklopte poklicí a pečte v troubě asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne a nezačne se rozpadat. Podávejte s bramborovou kaší. 

 

Bramboračka podle Dity

Co by to bylo za podzim bez polévek a bramboračku nevyjímaje. Jinou než podle Dity už ani nevařím.

Suroviny:

2 mrkve, jedna nakrájená na kolečka, jedna celá

1 celý celer, oloupaný a přepůlený

1 celá cibule, oloupaná

1 menší petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na malé kousky

4 středně velké brambory, nakrájené na kostky

1 kostka bujonu

sůl a pepř

2 hrsti sušených hub, namočené

50 g másla

50 g mouky

majoránka podle chuti

1 vejce

2 stroužky česneku

 

Postup

Nakrájenou zeleninu a brambory dejte vařit do většího hrnce, zalijte1 litrem vody, přidejte bujon, osolte a nechte vařit.
Přidejte předem namočené sušené houby včetně vody, ve které se máčely. Až bude zelenina hodně měkká, vyndejte cibuli, celou mrkev a celer.  Na jíšku rozehřejte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška zezlátne. Ihned ji vlijte do vroucí polévky a nechte asi deset minut povařit.  Úplně nakonec rozklepněte vajíčko do skleničky, nešlehejte a přes vidličku vmíchejte do vařící polévky. Podle chuti přidejte rozmačkaný česnek, majoránku a pepř.

Zelňačka podle Romana Vaňka

Když chceme klasiku, sáhneme po kuchařkách Romana Vaňka, milovníka dobrého jídla a kvalitních potravin. U něj dietu nehledejte, pokud ale hledáte poctivé recepty české kuchyně, narazili jste na toho pravého. Poctivý vývar, koprovka nebo třeba zelňačka jsou přesně ta jídla, která v na podzim a v zimě oceníte.

Suroviny:

500 g kysaného zelí

200 g uzeného masa (my tedy milujeme poctivé a lehce pikantní klobásy)

2 střední cibule

2 lžíce sádla

4 větší brambory

4-6 lžic kysané smetany ( tu většinou vynechávám)

3 lžíce hladké mouky

1,2 l kuřecího vývaru nebo vody

3 lžíce krupicového cukru

špetka čerstvého drceného knímu (ten doma většinou nemám, tak používám celý)

3 lžíce mleté červené papriky

2 bobkové listy, sůl, pepř

 

Našla jsme hodně receptů, kde vaříte ingredience zvlášť a to mi přijde vlastně naprosto zbytečné. U této verze zelňačky vám bohatě stačí jen jeden pořádný hrnec, ve kterém se spojí všechny chutě a výsledek je naprosto božský.

V hrnci rozehřejte sádlo (případně jiný tuk), vsypte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháte zesklovatět. Přisypte, kmín, mletou papriku, hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku.

Zalijte studeným vývarem nebo vodou, a prošlehejte metličkou, ať se jíška dobře rozpustí.

Vymačkejte kysané zelí (nálev si ponechejte), překrájejte jej a přidejte k vývaru i se třetinou nálevu. Zbylým nálevem můžete na závěr polévku ještě dochutit.

Přidejte bobkové listy, vložte kostičky brambor a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.

Na závěr přidejte maso nebo klobásu nakrájenou na kostičky, vyjměte bobkové listy, dochuťe solí, pepřem, případně cukrem. Můžete podávat s kysanou smetanou.

 

Ovesná kaše s jablky podle Bjukitchen

Bára a její blog Bjukitchen. Takové malé blogerské zjevení. Nebyla a najednou jí bylo všude plno, takže ji snad nemohl přehlédnout ani ten, kdo se ve světě food blogů zase tolik nepohybuje a nevyzná. Její kuchařka si našla své místo i u nás doma (a že toho místa se svým objemem zabere docela dost 🙂 ) Fotky z kuchyně, ze kterých je víc než jasné, že se v ní opravdu žije, Barčiny bosé nohy a éterický vzhled i krátké příběhy k receptům. To vše dodává téhle knížce příjemný francouzský šmrnc. A to se nám vážně líbí! A ještě jedna věc se nám hodně líbí. Z receptů je totiž jasné, že jejich autorka žije v rodině plné dětí, takže si nemůže dovolit trávit hodiny u plotny. Její zeleninové saláty, ovesné kaše k snídani, nebo topinky v mnoha podobách k večeři či pro návštěvu jasně dokazují, že vařit se dá rychle a přitom víc než dobře!

Suroviny: 

1 větší jablko, 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 lžíce rozinek (my jsme daly brusinky), kousek skořice, hrst vlašských ořechů

Postup: 

Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vločkami, rozinkami a skořicí. Směs dejte do rendlíku a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Vařte asi 5 až 10 minut. Uvařenou kaši ozdobte nakrájeným jablkem a posypte ořechy. Nám se kaše zdála přece jen málo sladká, takže jsme si ji zakáply medem. 🙂

Listové tartaletky s gorgonzolou podle Kitchenette

Kdo by ji neznal? Markéta Pavleje alias Kitchenette je po právu královnou mezi food blogery. My jsme ji neobjevily ani díky instagramu, médiím ani díky žádné soutěži, ve kterých se pravidelně umisťuje na předních příčkách. My jsme jen před pár lety hledaly jeden recept a našly jsme Kitchenette. Od té doby se k Markétě na blog i k její kuchařce, kterou máme doma, vracíme pravidelně. Nutno ale podotknout, že její recepty nepatří vždy mezi ty nejjednodušší a často vyžadují nejen ty správné ingredience, ale také zručnost a nezřídka i větší časovou investici, což nám dokázaly třeba Markétiny vánoční perníčky. Pokud ale hledáte originální recepty, které jen tak někde nenajdete, je právě Markétin blog skvělá volba. Sama čerpá hodně ze zahraničních zdrojů a recepty sama upravuje a přetváří. Výsledek každopádně vždy stojí za to! Markétu ale sledujeme rády samozřejmě také proto, že stejně jako my, je mámou tří dětí, což je inspirující tak nějak samo o sobě. 🙂

Suroviny (na 4-6 porcí)

1/2 balení listového těsta (nebo jedno balení rozváleného)

2 měkké hrušky

1 trs hroznového vína

300g gorgonzoly

med

Postup: 

Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Těsto rozválejte a nakrájejte na pravidelné čtverce, obdélníky nebo vykrájejte kolečka. Můžete těsto ale nechat také v celku a péct jako slaný koláč. Na každý dílek položte kousek másla, jeden nebo dva plátky hrušky a nakonec posypte gorgonzolou a ozdobte hroznovým vínem. Pečte asi 20 minut, dokud nebudou okraje zlatavé.

Nová kniha o domově a e-kniha Vánoce v klidu

Možná už jste tu novinku na našem facebooku nebo instagramu četly. Píšeme novou knihu. A nebude o ničem jiném, než o domově a o všem, co s domovem souvisí. Pro nás je to splněný sen a pevně věříme, že pro vás bude kniha jednou velkou inspirací na cestě tvořením vašich domovů.

Než si ji ale budete moci přečíst, ještě to chvilku potrvá. Mezitím se ale můžete začíst do naší e-knihy Vánoce v klidu, kterou jsem napsaly a pustily do světa minulý podzim. Najdete v ní spoustu praktických tipů a rad, jak si Vánoce opravdu užít a vychutnat. Kniha se před loňskými Vánocemi stala jednoznačným bestsellerem našeho e-shopu a nic na tom nezměnil ani nový rok. Pokud ji zatím ve svém telefonu či čtečce nemáte, můžete si ji objednat tady.

 

E-mailový klub

Každý čtvrtek v 7 ráno odesíláme e-mail s novým článkem. To ale není všechno. V e-mailu občas posíláme také bonusy navíc, které na blogu nenajdete. Pokud o ně nechcete přijít, zaregistrujte se do klubu.

Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud zjistíte, že vám naše e-maily nic nepřináší nebo nesplní Vaše očekávání, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.